Kas oled märganud, et arvutite ja nutiseadmete akud ei pea täislaadimise järel vastu nii kaua kui tootjad lubavad? Nende pakutavad numbrid põhinevad tihti väidetavalt "tavakasutusel", aga tundub, et nad defineerivad seda kuidagi tavakasutajast hoopis erinevalt.

Keda siis usaldada? Nutiseadmete puhul ilmselt peamiselt ennast ehk enda isiklikku kogemust. Sülearvutite akukestvuse kohta ilmus aga hiljuti üks huvitav uuring.

Ühendkuningriigis tarbijaõiguste eest seisev ühendus Which? korraldas hiljuti testi, kus nad võrdlesid sülearvutitootjate väiteid akukestvuste kohta sellega, mis neil õnnestus endil kogeda.

Which?-i esindajad kasutasid sülereid aku 100% laetuse tasemelt kuni hetkeni, mil arvuti tühja aku tõttu end välja lülitas. Seda ka mitu korda ja eri tegevuste abil, näiteks filme vaadates või wifi võrgus veebis surfates.

ekraanitõmmis (which.co.uk)

Selgus, et tõeseimat infot akukestvuse kohta annab Apple oma MacBook-sülerite kohta. Viimaste vastupidavus olla isegi natuke parem kui tootja reklaamib. Näiteks MacBook Pro 13 peaks vastu pidama 10 tundi, aga Which? sai testi käigus 12.

HP ja Delli läpakate akukestvus oli aga kõigest umbes pool reklaamitust. Näiteks Dell Inspiron 15 5000: lubatud 7 tundi, saadud 3 tundi 58 minutit.