Tehnika kiire arenguga on tehnikapoodide riiulitele on hakanud tekkima erinevaid tarku seadmeid mis teevad ühte kindlat asja ja mida on väga lihtne kasutada. Üks selline toode on nutikas pistikupesa. Mida nutikat saab olla ühes pistikupesas küsite? No ikka saab küll, kirjutab nutikodulahendused.ee.

Kuigi nutikas pistikupesa võib kõlada mõne inimese jaoks pigem igavalt ja jätab külmaks, siis nutipesa võib olla ühtaeg põnev ja kasulik.

Nutikodu: tehnoloogia sinu teenistuses

Mis teeb pistikupesa nutikaks? Erinevaid vaheadaptereid on olnud poodides juba aastaid, kuid need ei ole olnud nutikad. Pistikupesa, millest praegu räägime, on tark.

See paigaldatakse tavalisse pistikusse, kust seade ammutab ka enda tööks vajaliku energia. Nüüd on pesa „elus“ ja valmis käsku täitma. Üks ühine nimetaja nutipesal on see, et seda saab juhtida võrgu teel, kas siis otse wifi või spetsiaalse nutikodukeskuse teel. Levinumad protokollid sellistel pistikutel on täna wifi, Z-Wave ja Bluetooth.

Tarka pistikut saab juhtida nii mobiiliäpist, Google Home'i häälkäsklusega või näiteks soovitud reeglite põhjal. Nii võib pistik õhtul sisse lülituda ja hommikul välja. Või hoopiski koostööd teha nutika anduriga ja hoida ruumis vajalikku temperatuuri külge ühendatud radiaatori juhtimisega.

Milleks selliseid kaugelt hallatavad pistikud kasulikud on?

Väga hea kasutuskoht on näiteks elektritarbijate juhtimine, mida ei ole vaja pidevalt sees hoida. Olgu selleks elektriboiler või radiaator suvekodus või näiteks veekeetja köögis.

Triikrauapistik võiks juba aastate algusest olla nutikas. Kui palju on inimesed muretsenud selle pärast, kas triikraud jäi sisse või mitte? Üks pilk nutitelefoni ja asi selge.

Eesti talved on vahel päris karmid ja nii mõnelgi on autol olemas eelsoojendi, mis tuleb seinakontakti pista. Kas teha seda hommikul kaks tundi enne ärkamisaega? Või hoopis jättagi ööseks sisse? No ei, paned pistiku valmis ja ütled äpist, et hommikul kell 5 tuleb soojendus järele panna. Targem süsteem võib seda aega ka välise temperatuuri järgi ise arvestada.

Jõulutuled – väga lihtne on hoida tulesid sees 24/7 ja mitte mõelda elektriarve kasvule. Kuid tark inimene teab, et soodsa hinnaga nutipistik hoiab enda raha üsna kiiresti ise kokku. Seega saad jõulutuled tööle sättida just selleks ajaks, kui keegi on kodus ja neist rõõmu tunneb.

Kas pead võitlema pesamunaga, et ta oma koolitöid teeks ja teleri ees ei istuks nii kaua? Nutipistikuga saab kokku leppida teleri vaatamise aja ja seda kergesti ise kontrollida.

Öövalguse või muusika töölejätmine kõige pisema tuppa on nii mõnus ja rahulik, aga ka see ei pea jäämagi pikalt sisse. Nutikas pistikupesa tulab ka siin appi.

Kas sul on põrandalamp, mida tahaks hea meelega tihti kasutada, kuid lüliti asub diivani taga põrandal ja seda tuleb jalaga vajutada? Jah, olen ka ise seda kogenud. Lülita aga lamp sisse ja pane nutikas pistikupesa vahele.

Nüüd saad näiteks Siri või Google'i abil kasvõi häälega tuld põlema panna – Hi Siri, turn on the floor lamp. Päris äge!

Nutipistikud räägivad erinevaid keeli

Nutikaid pistikupesasid saab kasutada kõikjal ja erinevateks ülesanneteks. Oluline on valida endale sobivaim nii liidestuse kui ka võimsuse poolelt.

Targad seadmed on järjest populaarsemad ning nutikad pistikud on hea ja lihtne esimene samm. Kui tunned, et tark pistik aitab mõne mure lahendada, siis paari sõnaga lähemalt, mille seast on valida.

433 MHz pistikud

See on nutipistikute kõige madalam klass, võib isegi öelda, et tegemist on rumalate pistikutega – enamasti müüakse neid koos puldiga ja muud nad ei pakugi.

Puldist saab pistiku sisse lülitada, kuid tagasisidet ei ole – kas pistik ka päriselt tööle läks, pead ise minema vaatama.

wifi-pistikud

Need on enamasti kõige soodsamad, hinnad algavad mõnekümnest eurost ja nad ei vaja töötamiseks muud kui kodust wifi ühendust.

Paljud sellised pistikud on juba kasutatavad ka näiteks Amazon Alexa või Google Home'i abimehega.

Z-Wave'i pistikud

Siin on valikut samuti piisavalt, põhiline erinevus on selles, et nende kasutamiseks on vaja mõnda hub'i või keskseadet, mis oskab rääkida Z-Wave'i keeles.

Põhiline eelis tavalise wifi pistiku osas on see, et Z-Wave'i seadmed levivad suures majas paremini ja valides sobiva keskseadme, võib valmis nokitseda täiesti täisväärtusliku nutikodu lahenduse.

Bluetooth-pistikud

Neid väga palju ei ole, kuid liigub siiski. Bluetoothi suurim nõrkus on see, et neid saab kasutada otselevis, s.t telefon peab olema umbes nelja-viie meetri kaugusel pistikust, et seda juhtida. Mõnel puhul sellest ka täitsa piisab.

Homekit-pistikud

Homekit on Apple'i nägemus targa kodu platvormist. Ka siin on olemas pistikud, mis suhtlevad iPadi või Apple TV-ga.

Tihtipeale sobivad olemasolevad wifi pistikud ka selleks, kuid tuleb valvas olla ja otsida pakendilt kirja „works with Apple Homekit“.

Igaüks leiab sobiva

Sobiva nutipistiku leiab endale igaüks kel soovi on. Asjatundja võib öelda, et kui eesmärk on lahendada ära ainult üks probleem ja rohkem midagi – võiks vaadata näiteks Sonoffi wifi-pistikute poole. Väga hea hind ja funktsionaalsus teevad seadme atraktiivseks ka tehnikahuvilisele.

Kui aga eesmärk on lahendada nutiseadmete abil rohkem sõlmesid kodus, siis soovitame järele mõelda ja valida sobiv suund.

Täna julgeme soovitada kahte suunda – kas Z-Wave või Homekit. Apple'i oma on lihtsam ja piiratum ning eeldab vähemalt iPhone'i olemasolu.

Z-Wave'i maailm on palju kirjum ja võimalusterohkem ning ei ole piiratud ühe tootja seadmega mitte kuidagi. Siin on kõige aluseks teha valik sobiva keskseadme osas.