Thunderboltiga seadmed on olnud tarbijale kättesaadavad alates 2011. a veebruarist; esimesena pakkus seda Apple'i sülearvuti MacBook Pro.

Thunderbolt on olnud alati vaieldamatult kiirem kui USB, aga kalliduse tõttu pole see USB trooni ohustanud.

Olukord võib muutuda tänu juuni alguses tutvustatud Alpine Ridge'ile ehk Thunderbolti 3. põlvkonnale, kuhu on USB 3.1 kontroller lisatud – nii et see saab USB-C pesa kasutada.

Teisisõnu: Thunderbolti pordi kaudu saab nüüd jooksutada DisplayPorti, Thunderbolti, USB 3 ja PCI-Expressi. Mis veel parem, kasutusel on USB 3.1 Gen 2, mitte vanem standard Gen 1 nagu MacBookis. Ja reaalselt kasutatav ribalaius kahekordistub (kuni 40 Gbit/s ehk umbes 5 GB/s).

Thunderbolt 3 võimaldab arvutiga ühendada kaks 60 Hz UHD-ekraani või 60 GHz 5K-pilti pakkuva ekraani. Kuna asi toimib x4 PCI-e 3.0 ühenduse kaudu, siis mitme graafikakaardi lisamiseks ikkagi hästi ei sobi.

Thunderbolt 3 / USB 3.1 ühendstandard pakub kuni 100 vatti sülearvuti laadimiseks, see sõltub seadmetootja valmidusest sobiv port lisada. Ja tavapärastele siinipõhistele seadmetele on 15 vatti. Enam kui küllalt, et enamikele välisseadmetest piisaks, kuni madalama energiatarbega lisaekraanideni.

Nn teise seadme pordid pakuvad sama funktsionaalsust kui arvutiport, nii et monitor võib olla Thunderbolti kaabliga arvuti küljes ja kuni kuus välisseadet USB abil omakorda monitori küljes.

Thunderbolt 3 võimaldab ka natuke juhtmete arvelt raha säästa. Passiivne kaabel liigutab andmeid kahe meetri kaugusele kuni 20 Gbit/s ja aktiivne vaskkaabel samale kaugusele kuni 40 Gbit/s. Järgmisel aastal saabuvad 40 Gbit/s optilised kaablid, pikkustega kuni 60 m.

See kõik ei muuda Thunderbolt 3 tingimata USB-le tugevaks rivaaliks, aga näitab, et kuuldused Inteli allavandumisest on liialdatud. FireWire pidi eelnevalt samas võitluses alla vanduma, aga ei sisaldanud ka eales USB kontrollerit.

Intel pole veel täpsustanud Thunderbolt 3 hinda ega ilmumisaega, aga usutav, et tehnoloogiat kasutavad tänavused Skylake'i protsessorid.

Kui litsentsitasu pole seadmetootjate meelewst liiga kõrge, võivad USB 3 / Thunderbolt ühendpordid kallimates seadmetes kiiresti levima hakata.