Saksamaa ärileht Handelsblatt paljastas, et riigi elanikerikkaima liidumaa Nordrhein-Westfalen (Põhja-Rein-Vestfaal) koroonatoetusrahade jagajad lasid tuulde miljoneid eurosid riigiraha, kui küberpetturid kasutasid nende ninapidi vedamiseks klassikalist taktikat nimega õngitsemine (ingl phishing).

Skeem on järgmine: küberpetturid lõid Nordrhein-Westfaleni ametliku veebisaidiga sarnanevaid valesaite. Neid oli kokku enam kui 90 ja need kutsusid riigiabi paluvaid ettevõtjaid end registreerima.

Pettuse läbiviijad hoolitsesid ka selle eest, et valesaidid oleksid otsimootoritega kergesti leitavad ja kuvatud tulemuste seas kõrgetel kohtadel.

Seejärel kasutasid kurjamid kogutud andmeid, et tegelike abipalujana esinedes raha küsida – ja see läks kenasti läbi.

Petturid tegutsesid rahulikult umbes kolm nädalat ja usutavasti kuni 4000 ettevõtte esindajatena, kuni 9. aprillini, kui liidumaa valitsuse esindajad maksed ajutiselt peatasid ja saidi veebist eemaldasid.

Politsei esindajad kogusid ettevõtjatelt hiljem 576 teadet pettuse kohta, mille esitajad said igaüks 9000 kuni 25 000 eurot riigiabi. "Huugama pandud" kogusumma võis olla 31,5 kuni 100 miljonit eurot.

Pettus läks nii kergesti läbi, sest Nordrhein-Westfaleni liidumaa valitsus ei taibanud abipalujatelt skännitud isikutunnistusi. Kes raha tahtis, pidi vaid veebisaidil avaldusvormi täitma.

Õige toetusesaamise-sait on nüüd jälle käigus ja need, kellel oli tõesti õigust abi küsida, ei jää sellest ilma. Isegi kui nende abil rikastus vahepeal keegi petis.