Iga uus mudel peaks teoreetiliselt oma eelkäijast parem olema, olgu siis välimuse, suuruse, funktsionaalsuse või riistvara poolest, kirjutab ajaveeb The Technorat.

Aga nagu me näeme, siis tavaliselt uus seade kannab nimetuses suuremat numbrit kui eelkäija, seadmel võivad olla natuke paremad tehnilised näitajad, mis paberil avaldavad muljet, aga praktikas need paar hertsi protsessoris ja paar megapikslit võimsam kaamera kasutajale suurt ei anna.

Vaatamata sellele, et iga uus mudel on oma eelkäijaga äravahetamiseni sarnane, tormavad paljud inimesed selle müügileilmumise päeval seda ostma.

Selle asemel, et taolisi inimesi kiruda ja Apple'it nende hinnapoliitika eest vihata, räägime natuke sellest, mis on uue eletroonikaseadme (eelkõige nutitelefoni) mudeli ilmumise plussideks ja miinusteks, milleks meile on vaja uusi mudeleid, ning kas meile on seda üldse vaja ning mis see kõik endaga kaasa toob.

Plussid

Uute mudelite ilmumine annab tarbijale valikuvabaduse, inimene võib valida uuema või vanema mudeli vastavalt oma soovidele, vajadustele ja võimalustele.

Mõningatel uuematel telefonimudelitel ei pruugi olla oma eelkäijate funktsioone, mida tavakasutaja hindab, või siis on ühel või teisel mudelil sobimatu välimus/disain. Suur valikuvabadus on alati hea.

Üheks põhjuseks, miks uued nutitelefonide mudelid nii tihti ilmuvad, on ettevõtete vaheline konkurents. Kui ettevõte jätab oma mudeli liiga kauaks müüki, samal ajal kui konkurendid arendavad ja hakkavad müüma paremaid mudeleid, kasutades uuemaid tehnoloogiaid, siis ettevõte jääb kaotajaks.

Konkurents sunnib elektroonikaettevõtteid rohkem investeerima tootearendusse, kasutama oma uute mudelite arendamisel uusi materjale, tehnoloogiaid, muutma seadme riistvara võimsamaks ja disaini ilusamaks ja tarkvara funktsionaalsemaks ning kasutajasõbralikumaks.

Uutes elektroonilistes seadmetes on kasutusel kõige moodsamad, kõige võimsamad (mitte küll alati) jupid, disaini üle murdsid pead parimad kunstnikud ja disainerid ja operatsioonisüsteemi arendasid välja kõige paremad programmeerijad.

Niisiis, uute nutitelefonide arendamiseks kasutatakse kõige moodsamat tehnoloogiat ning tooteseerias järgmise seadme arendamiseks tuleb seda tehnoloogiat edasi arendada.

Elektrooniliste seadmete valmistamiseks on vaja maavarasid. Neid maavarasid, eelkõige haruldasi muldmetalle, on vaja kaevandada ja töödelda. Mida rohkem uusi elektroonika seadmete mudeleid ilmub, seda rohkem tuleb neid toota.

Olmeelektroonika ei mõjuta ainult elektroonikatööstust, vaid ka kaevandamist ja maavara töötlust.

Taolisi maavarade leiukohti on hiljuti avastatud paljudes kohtades, kus ei arvatud seda leiduvat või siis on neid kaevandama hakkatud seal, kus ei nähtud enam mõttet midagi kaevandada.

Selle tulemusena paranes (paraneb) riikide majanduslik olukord, inimesed saavad töökohti ja vanad tööstuslinnad puhkevad taas õitsele.

Miinused

Maavarade kaevandamise, töötlemise ja seadmete tootmisega on alati seotud keskkonna reostus.

Mida rohkem uusi seadmeid toodetakse, seda rohkem tuleb maavarasid kaevandada, kuid need maavarad on haruldased ning juurde neid ei teki. Samuti eraldavad ka elektroonikat tootvad tehased ja vabrikud keskkonda kahjulikke gaase ja toksilisi jääkaineid.

Teine probleem on samuti seotud keskkonnaga. Iga aasta visatakse ära elektriseadmeid, mille kogumass on 20-50 miljonit tonni. Kõigest 12,5% kogu sellest e-prahist töödeldakse ümber.

Miljonist äravisatud mobiiltelefonist võib ümbertöötluse käigus saada ligikaudu 16 tonni vaske, 350 kg hõbedat, 34 kg kulda ja 15 kg pallaadiumi (viimane on üpriski haruldane metall).

Olemasoleva metalli kasutamise asemel, mida võiks kergesti kätte saada e-prahi ümbertöötlemisest, kaevandatakse maaki juurde. See töötlemata vana elektroonika jääb kuhugi tühermaale keskkonda reostama.

Kui ükspäev peaksid maavarad praegustes leiukohtades otsa saama, siis varem või hiljem tuleb riikidel ja korpotatsioonidel tungida sinna, kus seda maavara leidub, kas siis rahulipu all või võetakse jõuga ära. Maavarade nappus võib tuua kaasa sõjalisi konflikte.

Igal aastal ilmub paar uut elektroonikagigantide poolt toodetud nutiseadme mudelit, üks on parem kui teine või siis üks on ilusam kui teine. Seda sunnib neid tegema konkurents.

Kas see on just hea või halb, ei oska ma teile vastata. Ühelt poolt aitab taoline võidujooks progressile kaasa, iga uus mudel annab oma panuse tehnika arengusse.

Kuid teiselt poolt on probleemiks e-praht ehk siis kogu see katkine, kasutu või lihtsalt vana elektroonika, mis vedeleb kuskil prügimäel ja eraldab keskkonda toksilisi aineid.

Enne, kui te tormate uut telefoni ostma, mõelge mitu korda läbi, kas teile on tõesti seda vaja ja kui te lõpuks uue mudeli endale soetate, siis palun ärge visake oma vana seadet tuimalt prügikasti.