Miks? Sest see on tegelikult kõige lihtsam ja ilmselt ka kõige tähtsam asi, mida igaüks oma privaatsuse ja turvalisuse nimel ära saab teha.

Uuendused ei maksa mitte midagi ja nende installimine on ülimalt lihtne. Samas võivad just uuendused ära hoida väga suure osa sinu vastu suunatud rünnakuid, mille käigus sa võid kaotada oma isiklikke faile, raha või võib su arvuti muutuda talumatult aeglaseks.

Milleks siis uuendused vajalikud on? Need programmid, mis su arvutis või telefonis jooksevad, on ju mõne inimese poolt kirjutatud ja me kõik teame, et inimesed teevad vigu.

Nii on kindlasti hulk vigu ka selles tarkvaras, mida sa kasutad. Enamus neist vigadest ei ole eriti ohtlikud. Mõned aga võivad olla sellised, mis teevad kurjategijatel su arvutisse sisse murdmise või su andmete varastamise üsna lihtsaks.

Et seda ära hoida, tulevadki tihti välja programmidele uuendused ja veaparandused ja ainus, mida sina pead tegema, on need vastu võtma.

Kui sa uuendusi oluliseks ei pea ja arvad, et need sind pigem tüütavad, on su arvuti või telefon varsti nagu katkise lukuga trepikoda, kuhu võib igaüks sisse jalutada ja seal oma suva järgi toimetada. Ja seda sa ju ei tahaks.

Niisiis, kõige tähtsam on teada, et kui su arvuti sulle uuendusi pakub, võta need alati rõõmsalt vastu.

See käib nii Windowsi kui Maci kohta ja ka tarkvara kohta, mida sa seal kasutad. Näiteks võid näha, et Adobe Flash või Adobe Reader tahavad end uuendada (või hoopis näiteks Eesti ID-kaardi tarkvara).

Windowsis võiksid sa aegajalt vaadata Windows Update'i nimelist programmi, mis näitab, kas uuendused on installitud või mitte.

Macis tuleb selleks avada App Store ja valida siis ülevalt ikoonide hulgast Updatesi.

iPhone'is ja iPadis annavad uuendustest märku App Store'i ikoonile tekkinud numbrid ja Androidis telefoni ülaribale tekkinud Play-märk.

Õnneks installivad uuendused end uuemal ajal ka ise, aga päris kindel selle peale olla ei saa ja seetõttu tuleb seda aeg-ajalt käia kontrollimas.

Kokkuvõtteks: uuendused on head ja vajalikud ja need tuleb vastu võtta. Kindlasti ei tohi uuendust pakkuvat akent lihtsalt kinni panna ja loota, et see läheb üle.

Vaata ka www.netissündinud.ee – Vaata Maailma Sihtastuse projekt "Teater Internetist", mille viivad koostöös ellu BCS Koolitus ja VAT Teater.

Projekti kaasrahastavad Euroopa Regionaalfond, Swedbank, BCS ja F-Secure. Nõuga on toeks Politsei- ja Piirivalveamet ning Lastekaitse Liit.

Projekti raames etendub üle Eesti 30 korral ligi 9000 noorele lavastus "Netis sündinud" – lugu armastusest, sõprusest ja mõistmisest, kuid ka uljusest, üksindusest, valedest ja lihtsameelsusest noorte maailmas, kus online on igapäevaelu normiks ning võimalusi ohtudega võrdselt.