Mis on tagajärg? Tahvelarvuti on endiselt vaikne, aga sülearvuti saadab teie tegevust tõenäoliselt ventilaatorisurinaga.

See tekitab loomulikult küsimuse: miks rüperaalid vajavad jahutuseks ventilaatoreid - isegi kerged ja vähevõimsad netbookid -, aga tahvlid mitte?

Kas asi on tahvelarvutite (üldiselt) pisemas ekraanis, mistõttu seadmes peituv graafikalahendus ei pea olema nii võimas ja eritab vähem kuumust? Uutel iPadidel on ju samas Retina-ekraanid, millede resolutsioonid jätavad enamuste rüperaalide pakutava kaugelt varju.

Asi ei saa olla ka selles, et tahvelarvutite "multitegumtöö" jääb sülerite omale alla. Isegi odavad netbookid võivad "hingeldama" hakata, kui näiteks veebisirvija ja tekstitöötlusprogramm korraga avatud.

Tegelikult on nii: tahvelarvuti ei vaja ventilaatoreid, sest selle keskprotsessori arhitektuur on tavaarvutites kasutatavast erinev - nimelt energiasäästlikum ja vähem kuumust eraldav.

See võimaldabki suhteliselt väikese mahutavusega aku puhul siiski tahvlist näiteks kuni 10 töötundi välja võluda (olenevalt tegevusest muidugi).

Tahvelarvutite keskprotsessorite võimsused jäävad siiski üldiselt alla isegi odavate, netisurfamiseks mõeldud sülearvutite omadele.

Seetõttu takistavad pea kõik tahvli-operatsioonisüsteemid kasutajal korraga rohkem kui ühe rakenduse avamist ja piiravad rangelt, mida taustal avatud rakendus teha võib.

Lisaks tuleb arvestada, et enamus tahvelarvutitest kasutab ARM-kiipi, mis ei tooda nii palju kuumust, sest ei kasuta erikiibistikke, PCIe siini ega nii kõrgeid taktsagedusi nagu tava(laua)arvutites.

Tahvlitele mõeldud kiibid muutuvad aga aina võimsamaks ja süleritele mõeldud kiibid energiasäästlikumaks, nii et juba lähitulevikus võivad mõlemad teoreetiliselt hakata sarnaseid protsessoreid kasutama.

Lõpetuseks tuleb tõdeda, et kõigil sülearvutitel ventilaatoreid enam polegi. Näiteks eesrindlikud ultrabookid ei pruugi neid vajada väikse kujuteguri, kõvaketaste asemel SSD-ketaste kasutamise või muude lahenduste tõttu, mis aitavad seadme töö tõttu tekkivat kuumust hajutada.