On aga tõsi, et mõtlematult tegutsedes aitame ise kaasa mälumahu täitumisele ning seeläbi nutiseadme funktsioonide mittetoimimisele, kirjutab Digitark.ee.

Nagu iga asjaga, tuleb tõik, et nutiseadme nupud ei toimi või reageerivad puudutusele aeglaselt ja funktsioonide kasutamiseks peab varuma suuremas koguses kannatust, kasutajale üllatusena.

Siis on aeg vaadata kiiremas korras kriitilise pilguga üle kõik, mis aja jooksul telefoni ladustatud ja leida variant, kuidas üleliigne võimalikult hõlpsalt ja lihtsalt koomale tõmmata.

Fotod, uued programmid ja rämpsinfo

Üheks põhjuseks, miks telefon aja jooksul seda kasutades aeglaseks muutub, on liigsed fotod.

Selleks ei peagi fotograafiahuviline olema, kuid kui teed aeg-ajalt oma telefoniga pilte, siis on ilmselge, et mitut kaadrit klõpsides tuleks telefoni puhtana hoidmiseks koheselt kustutada need, mis ehk ei õnnestunud.

Samuti ei ole mõistlik muuta telefoni isiklikuks fotoalbumiks. Kui telefoniga juhtub midagi, on ka fotod sel juhul igavikuteed läinud.

Kuidas ikkagi fotode arvelt telefoni mälu vabastada ning milline on kõige hõlpsam viis nende ladustamiseks?

Sarnaste fotode eemaldamiseks telefonist või nende ladustamiseks on parim võimalus pilveteenus, kuhu neid koheselt paigutades hoiad kokku telefoni mälumahtu.

Lisaks fotodele saab telefoni mälu täis ka muude tegevuste tagajärjel: oled tõmmanud ehk liialt äppe, teinud videoid, on sinna pugenud mõni viirus või on liialt rämpsinfot kogunenud. Alati peab paika ütlus, et vähem on parem.

Uute rakendustega tutvumisel ei peaks neid koheselt telefonimällu salvestama, samuti on hea viis telefoni mälu suurendamiseks kasutada mälukaarti. Nõnda on ka telefoni purunemisel suure tõenäosusega mälukaart terve ning andmeid on võimalik kopeerida.

Hoolitse telefoni eest

Telefoni mälu tasub puhastada regulaarselt. Nõnda on koguaeg olemas ülevaade sellest, mida telefon sisaldab – äpp Clean Master annab telefoni unarusse jättes ise teatud aja tagant märku, et nüüd oleks õige aeg telefon üle vaadata ja ühtteist sealt kustutada või ladustada.

Nõnda saab ühtlasi teavet sellest, kas telefonil on turvariske, on sinna kogunenud rämpsu ning kui täis mälu ikkagi on.

Siis on võimalik üleliigsed fotod kustutada või ladustada, sama teha muu üleliigse materjaliga ning kontrollida viiruste olemasolu võimalust.

Viirusetõrje

Telefoni sattuvate viiruste ennetamiseks tasub kasutada viirusetõrjet. Valikuvõimalused on mitmed, näiteks Avast.

Tähele tasub ka panna, et mõned internetisaidid võivad olla tohutud vahemälusöödikud, eriti kui kuvatakse reklaami ja lubatakse hüpikaknaid.

Neid kinni keerates – kasutades selleks näiteks Plusi – paraneb lehe laadimise kiirus kohe märgatavalt ning interneti mahukasutus väheneb tublisti.

Ühe ekstreemseima variandina: kui tõesti enam muud üle ei jää, tasub äärmiselt aeglase telefoni puhul mõelda tehaseseadmete taastamise peale.

Kindlasti tagab optimaalse kiiruse ja aitab telefoni aeglustumise vastu selle regulaarne kontrollimine, tühjendamine ha seal asuva materjali sorteerimine.

Pane tähele – telefon ei ole koht, kuhu paigutada väärtuslik, mälestused või mahukad materjalid.

On loomulik, et iga telefoni kasutusaeg on piiratud – sellega tasub telefoni soetades arvestada.

Telefon on ajutine infokogum, kuid lõplik fotode, dokumentide, videote ja muu materjali ladustamine peaks toimuma mujal – hoiate kokku nii oma närve kui telefonimälu.