Täpsemalt on need esimesed nutiseadmed,

* mida Google tootis ise, mitte ei andnud tellimust täita mõnele teisele firmale nagu Nexus-sarja puhul. (Jupid valmisid ja seade klopsiti kokku vast ikka Hiinas nagu selles vallas enamikel juhtudest, aga see on juba teine teema.)

* mis kasutavad kohe karbist välja võttes Google'i uut opsüsteemi Android 7 “Nougat”

* milles elab digiabiline Google Assistant

* esimesed nutitelefonid seerias Pixel, kuhu kuulusid seni tahvelarvuti ja kaks sülearvutit

* kui Google'i virtuaalreaalsus-platvorm ilmub 10. novembril nagu lubatud, siis on Pixelid ka esimesed nutiseadmed, mis sellele ligipääsu pakuvad.

Google Pixel (vasakul) ja Pixel XL. (Foto: tootja)

"Esimesed" ei tule odavad

Kui edasi mõelda, siis on Pixelid samuti esimesed Google'i logo kandvad nutitelefonid, mis on nii ehmatavalt kallid.

Nexus-seeria oli vähemalt esialgu tuntud oma mõistliku hinna-kvaliteedi poolest, aga mida mudel edasi, seda kallimaks muutus. Ja nüüdseks, kui Nexus puhkab varumeeste pingil või pensionil, siis Pixel-telefonid kohe alustavad karmi hinnaga.

Eks hindu näeme veel erinevaid ja enamikes riikides pole need müügile jõudnud. Aga Euroopas võib Pixel olenevalt oma andmeruumi suurusest ja näiteks värvist maksta 750-900 eurot. Pixel XL aga 850-1050 eurot.

Siin jõuame selle kurva süžeepöördeni, kus tuleb nentida, et Pixelid meie maal ilmselt ametlikult kanda ei kinnita, kui mõni edasimüüja neid nii-öelda mitteametlikult oma valikusse ei võta.

Vähemalt viimased Nexus-telefonid jõudsid Eestis müügile, aga Pixelid mitte. Google on näidanud ammu, et on seadmetootjana laisk ega viitsi sugugi iga turuga tegeleda.

Ka mitmed nende senised aparaadid on saadaval eelkõige rikastes lääneriikides, olgu siis koostöös kohalike operaatoritega või Play Store'i kaudu.

Kust ma siis Pixeli ostan?!

Google'i ametlikust e-poest Play Store ei saanud eestimaalane varem ei Nexuseid ega saa ka Pixeleid.

Küll aga võib alati loota, et välismaal elav sõber või sugulane seadme ära ostab ja siia toimetab.

Teine võimalus on veebipoodi otsida, mis küll tuvastab, et kasutaja viibib Eestis, aga lubab Pixeli ikka oma e-ostukorvi pista. Kiire test näitab, et üks selline on Amazon.co.uk. Ühendkuningriigist ostes võib Pixel muidugi veel kallim olla, nõrgeneva inglise naela süül.

Amazon on samas üks vähestest, mille müüdavad telefonid pole kindla operaatori võrku lukustatud.

Kuidas mobiilioperaatorid kommenteerivad

Kolm pead on ikka kolm pead, nii et ma küsisin Pixeli saadavuse kohta kommentaari ka kõigilt Eesti mobiilioperaatoritelt. Vastuste saabumise järjekorras neid siin esitan.

Tele2

Kuni pole kindel, kas Google plaanib oma uute toodetega Tele2 grupi tegevusriikides turule tulla, ei oska me veel öelda, kas hakkame Pixel sarja tooteid müüma või mitte.

Elisa

Google'i info kohaselt jäävad uued nutitelefonid Pixel ja Pixel XL veebitoodeteks ehk tellitavateks Google Store'ist. Samasugust müügiskeemi on tootja kasutanud ka varasemalt.

Tuleb ka märkida, et Elisa esindustes müüdud Nexused on olnud selgelt nišitoote staatuses ning selle osakaal Elisa seadmete müügist on olnud vägagi väike.

Telia

Kõige paremini oskab sellele küsimusele ilmselt Google ise vastata, miks siinses piirkonnas nende seadet ei müüda. Põhjused võivad olla erinevad.

Üks variant on, et seadme tootmismahud on üsna piiratud, mistõttu pole kõigil turgudel saadavus garanteeritud.

Samuti puudub Google’il siin piirkonnas distributsioonimudel, mis tuleks kõigepealt üles ehitada.

Loe Forte Pixel-telefonide arvustust 2. novembril Eesti Päevalehes (kes veel ei teadnud, siis: Forte elab iga kolmapäev EPL-i vahel) ja hiljem veebis!