"Enamasti tekitab inimestes segadust see, et talvel on levi hea, kuid kevadel tundub mõnevõrra halvemaks läinud. Selline muudatus on tingitud sellest, et puud lähevad lehte. Levi võivad mõjutada ka lähedal olevad ehitised, kuigi Eestis meil hetkel veel seda probleemi väga olla ei tohiks,“ ütleb Nõmmik.

Elisa tootejuht Imre Nõmmik  (Foto: Elisa)

Levitingimusi parandades peab arvestama iga maakoha eripäradega. Näiteks on linnas suurim probleem tänapäevased ehitusmaterjalid nagu raudbetoon, mitmekordne klaas, plekk-katused või soojustus.

Ka krohvitud puitmaja seinte vahel võib olla peidus metallist puurivõrk, mis takistab raadiolainete levimist.

Mida ette võtta? Esimese sammuna soovitab Nõmmik mõõta andmeside kiirust nii sisetingimustes kui ka õues.

Selleks saab kasutada näiteks veebikohta www.speedtest.net või sarnase funktsiooniga äppe. Kui andmeside kiirus on välitingimustes palju parem kui toas, on tingimuste parandamiseks võimalik paigaldada maja katusele välisantenn, mis annab välitingimusele vastava levi ruuterile.

Selleks, et antenn oleks suunatud lähima mobiilsidemasti peale, tuleb ühendust võtta oma teenusepakkujaga, kes saab vastavalt aadressile anda täpsemaid juhiseid.

Välisantenni saab osta mobiilioperaatori esindustest, aga paigaldamisega peab omal jõul hakkama saama.

Nõmmik seletab, miks on oluline osta spetsiaalne antenn teenusepakkuja käest. „Antennil ja antennil on vahe ja telekaantenni modemiga ühendada pole mõtet. Samuti ei aita vana autoantenn, kuigi välimus võib olla sarnane.“

Ta toonitab, et levitingimuste parandamine oleneb väga suures osas kliendi ja teenusepakkuja koostööst.

Samuti ei tasu ruuterit peita esteetilistel kaalutlustel pööningule või külmkapi taha, sest sedasi langeb seadme võimekus tunduvalt – see võib saada ilmastikuolude poolt kahjustada, üle kuumeneda ning selle tööiga lüheneb.

Ka netipulk ei toimi võimalikult hästi, kui see on ühendatud lauaarvuti kasti külge, mis on peidetud kõige kaugemasse toa nurka.

Kui elukoht on paksu metsa sees või sügavas orus, võib levi olla nõrgem. „Sinna, kus levi ikkagi ei ole, ei saa maagiliselt ka midagi tühjast kohast luua.

Kui see on ikkagi olemas, kuid liigselt nõrk või kõikuv, siis on jällegi võimalik paigaldada välisantenn, et parandada mobiilse andmeside levi ning see võib imesid teha, aga ei pruugi,“ tõdeb Nõmmik. Ta lohutab, et seesuguseid kohti on Eestis õnneks järjest vähem.

Elisa tootejuht ütleb lõpetuseks, et leviprobleemidega ei pea klient maadlema üksinda ja soovitab kindlasti pöörduda mobiilsideoperaatori esindusse või küsida abi telefoni teel.

Enamasti saab mobiilset levi parandada välisantenni paigaldamisega ning ka suvilas ja maakodus saavad kõik olulised internetitoimingud mugavalt tehtud.