Mahamüüdav osa puudutab vaid Nokia vana mobiiliäri, aga Microsoft arendab lisaks telefoni-opsüsteemi (Windows 10 Mobile), toodab selle jaoks Lumia telefone ning Surface-seeria tahvleid, sülearvutit ja kõmu järgi telefoni, mis kõik kasutavad samuti Win10. Mis sellest kõigest saab?

Firma esindajad otsustasid avalikkusega jagada nüüd ka seda, mis saab kõigest Nokiasse mittepuutuvast, aga üldiselt nende mobiilindusse puutuvast.

Selgub, et asi on nutune. MS kavatseb tavakasutaja-telefonidega lõpparve teha, mis tähendab 1850 töötaja koondamist ja ca 850 miljoni euro suuruse kulutuse lisamist majandusaruannetesse.

Koondamistasudeks kulub ligi 180 miljonit eurot. Enamik vanaaegse väljendi järgi "hundipassi saajaid" on Soomest, 1350 endist nokialast ja praegust Microsoft Mobile Oy töötajat. Müügitiim jääb puutumata.

MS-i Windowsi ja seadmete osakonna pea Terry Myerson saatis töötajatele laiali väidetavalt sellise sisuga e-kirja: Tegime kõvasti tööd ja meil oli ka häid ideid, aga tervikuna puudus vajalik ühtsus, et püsima jääda. MS ei loobu telefoniärist täielikult, vaid tõmbub tagasi.

Tagasitõmbumine tähendab strateegiat ärikasutaja turule (ettevõtetele) keskenduda ja Windows 10 litsentseerida, kui mõni tootja tahab selle jaoks seadmeid teha.

Ammukõmutatud Surface'i telefon on endiselt ainult kõlakas, aga üks tundub kindel olevat: telefonide maailm jaguneb nüüd Apple'i ja Google'i vahel.

Windowsi telefone müüdi tänavuse aasta esimese veerandi jooksul 2,4 miljonit eksemplari, mis ei kõlagi pahasti. Et see annab telefonimüügi-turuosa suuruseks siiski ainult 0,7%, siis aga ei imesta, et MS-il kiire hakkas "uks väljastpoolt kinni panna".