See oli kahes mõttes üllatav. Esiteks muidugi põhjusel, et Windows 9 jäi tootesarjas üldse vahele. Microsofti esindajad ei tahtnud ka selgitada, miks. Nende vastus oli stiilis: kui näete kui vinge see on, saate juba ise aru, miks nimes on 10!

Ilmumisajaks on märgitud 2015. a lõpp, nii et oodata saame veel päris kaua. Ka ei selgunud ei umbkaudsed hinnad ega see, kas Windows 8 ja 8.1 ostjad saavad järgmise opsüsteemi tasuta, millest on kaua kõmutatud.

Teiseks oli üllatav, et esitlus toimus mitte suurürituse vormis, vaid suhteliselt väikese, poolesajapealise publiku ees.

Kaks asja on aga kindlamast kindlad:

1) MS loodab Windows 10-st hitti, mis kasutajad XP ja 7 hülgama meelitab ja neile järgnenud eksisammu (8/8.1) unustama paneb.

2) 10 on mõeldud kõige laiahaardelisemaks Windowsiks üldse, mis ühendab eri keskkondi asjade internetist serveriteni ehk praktiliselt kõike, millel on ekraan ja netiühendus.

Kahe maailma parim

1. oktoobril ilmunud tutvumisväljalaske põhjal jäävad paljud küsimused veel vastuseta, näiteks – kuidas erinevad töökeskkond arvutile ja nutiseadmetele.

Seninähtu põhjal võib üldistada, et tegijad püüavad Windows 7 edulugu edasi arendada, soovimata 8/8.1 mõjutustest loobuda.

MSi Windowsi-osakonna tippjuht Joe Belfiore ütleski esitlusel kokkuvõtvalt ja kenasti: "Me tahame Windows 7 tuttavlikkuse ühendada Windows 8 funktsionaalsusega!"

Mida suuremat siis täpselt oodata?

Start-menüü naaseb

MS andis alla ja toob Windows 7 aegadest taga nõutud Start-menüü tagasi. Tegelikult on see segu vanast ja uuest: rakenduste nimekiri vasakul, paanid nende kõrval paremal. Kasutaja võib siiski valida ka algupärase välimusega variandi. Vaata allolevat pilti.

Foto: AP

Töölaua paremasse alla nurka on aga ikkagi loodud kohake Metro-stiilis paanidele.

Virtuaalsed töölauad

Üks monitor võib kuvada mitut erinevat töölauda. Arvutihuvilised on sellise võimalusega juba tuttavad nii Linuxi- kui lisaprogrammide abil Windowsi-maailmas. Nüüd sai see aga opsüsteemi osaks.

Metro äpid hiilivad jälle

Metro-keskkonda tavalisele töölauale enam eelistama ei pea nagu 8/8.1 sundis, aga Metro äppe saab akendes ikka jooksutada. See tähendab, et mõned paremad leiavad tagantjärele uusi kasutajaid. Või siis ei leia mitte, kes teab.

Võimekam käsuviip

Command prompti ehk käsuviiba aknasse võib nüüd teksti kleepida, seda ei pea enam alati käsitsi tippima.

Continum

Abiks kaks-ühes-seadme puhul: kui klaviatuur küljest võtta, läheb süsteem puutesõbralikule režiimile. Näiteks lisab ekraanile Back-nupu, millega eelmisele külastatud leheküljele tagasi liikuda.

Foto: AP

Kokkuvõttes

Esmatutvust pakkuva väljalaske põhjal pole mõtet üritada "suurt pilti" kokku panna. Paljud võimalused on veel saladuskatte all ning üldse on asi alles väljaarendamisel.

Siiski leiab veebis juba mahukaid ülevaateid, mille autorid technical preview nimelt väljalaset nõrkemiseni uurinud on. Kes tahab lisadetaile, leiab neid kotitäite kaupa.

Kõmu põhjal võib oodata, et Windows Phone 8.1 digiabiline Cortana kolib ka Windows 10 keskkonda. Ja Kui 10-le mingi suur uuendus ilmub, on selle veebist hankimine ja paigaldamine vaid mõne hiireklõpsu küsimus. Nagu OS X-i puhul. Ja palju on pakkuda ka spetsiaalselt ärikasutajatele. Ja 10 olla üldse viimane suur Windows, edasised ilmuvad pigem pisemate juppide kaupa.

Kõigest sellest aga tulevikus.