Microsoft loodab, et põnevusega oodatud Windows Phone 7 telefoniplatvorm muudab nad mobiilitööstuseks jälle tähtsaks. Senine kriitika on soe, ainus suurem kaebus on, et WP7 on teistest (Apple, Google) aastajagu maas.

Kiiresti areneval nutitelefonide turul võib aastane hilnemine tähendada palju halba. Kui aga Microsoft probleemi lahendamiseks ressurssid mängu paneb, võivad nad selle lõhe ületada.

Microsoftil on siiski mobiilivallas ka suurem probleem, mis ähvardab WP7 muuta võrdseks aastas üle kahe miljardi dollari raha põletava projektiga Bing.

Nende mobiilitarkvara ärimudel põhineb nimelt suurel veal. Firma valitud vana PC-opsüsteemi tarkvara ärimudel ei sobi uude valdkonda. See mäng on lõplikult läbi.

Täpsemalt, MS tahab telefonitootjatelt iga müüdud Windows Phone 7 seadme eest tarkvaralitsentsitasu, täpselt nagu arvutimaailmas Windowsi puhul.

Viis aastat tagasi, enne iPhone'i ja Androidi saabumist, kui Windows Mobile veel korralikku turuosa omas, oli sellel mudelil mõtet. Google muutis tasuta Androidiga selle kontsepti aga vahepeal täiesti mõtetuks.

Tasuta on hea hind, mis on Androidi kiire kasvu üks põhjustest. Tasuta on ka 15 dollarit seadmelt vähem kui Microsoft kavatseb Windows Phone 7 puhul küsida.

Ah et 15 dollarit on ainult 15 dollarit? Aga see peab tulema seadmete tootjalt, operaatorilt või kliendilt. Arvestades pinget selles vallas konkurentsivõimelisi hindu pakkuda tuleb see ilmselt telefonitootjalt. Operaatorid/edasimüüjad ei maksa kindlasti rohkem kui iPhone'i/Androidi puhul, eriti kui tarkvara pole tipptasemel. Ja inimesed üsna kindlasti ei maksa näiteks 214,99 dollarit WP7 seadme eest, kui värskeim iPhone või Android tuleb 199ga.

Nii et 15 dollarit jääb tootjate kanda. Kui aga see miljonite seadmete arvuga korrutada, räägime juba tõsisest rahast. Microsoftil pole olnud probleemi oma projektide eest kallilt maksta, aga teistel on.

Teine kasutatav nutitelefonide ärimudel on integreeritud riistvara ja tarkvara mudel (RIM, Apple). Tarbijad ja operaatorid maksavad neile küll tarkvara eest, kuid mitte otseselt, sest see on juba telefoni hinnas sees. Ja kuna Apple ja RIM lõid tarkvara ise, ei pea nad kellegi teise kasumimäära katma.

Teisisõnu, Microsofti mobiiliäri on keskel kinni - ühelt poolt tasuta tarkvara (Android), teiselt poolt integreeritud riist- ja tarkvara.

Kui iPhone ilmus, nimetas Microsofti Steve Ballmer seda naljatades kõige kallimaks telefoniks ajaloos. Kui Android ilmus, mõnitas Ballmer sedagi, öeldes, et tal pole aimugi, kuidas Google loodab raha teha, kui tarkvara tasuta ära annab. Tagantjärele on tema huumor hambutu ja katsed maailma panna tema konkurentide üle nalja viskama läbikukkunud.

MS ei taha ise integreeritud riist- ja tarkvara mudelit kasutada, sest see takistab firma võimet platvorm levinuks muuta, millel iga arendaja tegutseda tahaks. Loodame, et Microsoft pole sunnitud hiljem alla vanduma ja näiteks RIMi ära ostma.

Pange see kõik kokku, ja selgub, et Microsoftil pole enam mobiiliäri. See muudab Windows Phone 7-le valitud strateegia mitte enamaks kui unistus.

Mis edasi saab? Me kahtlustame, et Microsoft otsustab hakata Windows Phone 7 tarkvara siiski tasuta ära andma, täpselt nagu turuliider juba teeb. MS on juba näidanud oma valmisolekut miljardeid dollareid aastas otsingutele kulutada, nii et miks mitte ka nüüd.

Microsoftil pole aga, erinevalt Google'ist, teist äri, millega Windows Phone 7 kulusid n-ö kinni taguda. Google saab lubada Androidi tasuta jagamist, sest otsimootorite turu käive ja tulu ei pane inimesi rohkem Windowsi või Office'i koopiaid ostma. Microsofti otsimootoriäri toodab aga paraku ise aastas üle kahe miljardi dollari kahjumit.

***

Windows Phone 7-ga väidetavalt lähedalt kursis olev anonüümne isik on vastuseks selgitanud, et Androidi kasutamine pole nii tasuta nagu võib pealtnäha paista.

Tema argumendid:

* Originaalseadmete tootjad arendavad Google'i pakutud Androidi järku alati edasi, nii et juba see toob kulutusi.

* Androidiga seotud kohtuasjad on originaalseadmete tootjatele mõndagi maksma läinud (näiteks Apple vs HTC). Kui keegi intellektuaalse omandi teemal WP7 litsentsi ostja kohtusse tirib, sekkub ka Microsoft.

* Androidi maastik on seadmedraiverite osas täiesti segi. Et seadmed tööle saada, peab kulutama eridraiverite loomiseks. WP7 puhul hoiab siin aega ja raha kokku, sest MS pakub seadmedraivereid ise ja edasine on plug-and-play ehk isehäälestumine.

* WP7 tarkvaravärskendamise arhitektuur on loodud nii, et originaalseadmete tootjatel oleks kerge opsüsteemi koodist iseseisvaid pluginaid (mooduleid) lisada. Androidi puhul on värskendamine palju keerukam ja seetõttu aja- ja ressursinõudlikum.

* Androidi seadmetootjad peavad maksma paljude vajalike võimaluste eest, mis on Windows Phone 7-s juba standardsed. Näiteks Office'i dokumentide redigeerimise tarkvara, audio ja heli koodekid, parandatud asukoha teenused.

* WP7 toetab automaatseid teste, Android mitte. See teeb WP7 kvaliteedikontrolli faasis kiiremaks ja odavamaks.

* WP7 pakub suurepäraseid liideseid ja keskkondi nagu Metro, Zune, Xbox LIVE, Exchange, Visual Studio. Nende loomine Androidil maksab kenasti.

***

Microsofti kaitsjale reageerijad on pilganud näiteks viiendat ja viimast punkti. Viimast seetõttu, et Androidile leidub küllaldaselt abistavaid arenduskeskkondi nagu Eclipse.

On tõsi, et seadmetootjad peavad kulutama raha, et Android teeks nende tehnikas täpselt seda, mida oodatud. Samas on ka tõsi, et tootjatele ja operaatoritele tõesti meeldib tooteid oma suva järgi kohandada ja neile brände kleepida.

Näis, kuidas see lugu jätkub.