WP7 paistab silma uue disainiga kasutajaliidesega (meenutab Zune HD oma) ja selle poolest, et hakkab toetama mitmeid Microsofti tuntud teenuseid nagu Xbox Live'i videomängud, Zune'i muusika ja samuti Zune'ilt laenatud Dorado, millega Windows PC ja Windows Phone 7 sünkroniseerida.

Tegelikult olla see isegi täiesti uus opsüsteem, mille puhul on suurem osa "nullist ehitatud".

Nagu tänapäeval ikka, on võtmesõnaks Web 2.0 ilmingutele toetumine ehk sotsiaalvõrgustike ja muu kasutajate loodud kraami aukohale tõstmine. WP7 ongi rajatud "elavpaanidele" (live tiles), mis jahivad kindlaks määratud saitidelt ja sotsiaalmeediast uut kama, postitusi ja pilte. Jaoturid (hub) toovad seotud rakendused ja teenused aga ühte kohta kokku. Neid on kuus: inimesed, pildid, mängud, turg, muusika, kontor.

Mängude jaotur sisaldab elemente Xbox Live'ist, ehk siis mängimine ja võimalus ligi pääseda oma netiprofiilile. Microsoft täidab sellega lubaduse, mille hõikas välja juba 2007. aasta alguses (Live Anywhere).

Muusika jaotur seob muusika ja video netiteenustest, sisse ehitatud FM raadiost ja kasutaja PC-arvutilt.

WP7 all töötavad seadmed peaks turule jõudma veel praeguse aastanumbri sees, tegijatelt nagu Samsung, LG, HTC ja Sony Ericsson. Microsoft teeb valmis ainult opsüsteemi, aga lepib tootjatega kokku teatud riistvara puudutavad nõuded.

Kõigil peab näiteks olema mitmikpuutetoega ekraan, telefonil spetsiaalne nupp Microsofti otsimootorile Bing ja samasugune kasutajaliides.

Microsoftile kuulub turu-uuringutega tegeleva firma Canalys andmetel ainult 9 protsenti taibutelefonide turust, mis muudab nende senised Windows Mobile'id (edaspidi siis Windows Phone'id) alles neljandaks suurimaks mobiil-operatsioonisüsteemiks. Võimsamad on Symbian, Rim (Blackberry) ja iPhone OS. Tuntud nimedest väiksem on Android, mis on haaranud kahe aastaga seni 5 protsenti turust.