Tõsijutt: iga kord, kui Androidiga nutitelefoni või tahvelarvuti ostate, teenib Microsoft sellelt kindla summa. Summa suurus on mitteametlikel andmetel 5-15 dollarit.

Kui arvestada siin minimaalse summaga ehk viie dollariga, garanteerib Android Microsoftile vähemalt kahe miljardi dollari (1,46 miljardi euro) suuruse teenistuse aastas.

Miks Microsoft siis konkureeriva toote abil raha teenib? Opsüsteem Android kasutab nimelt MS-ile kuuluvaid patenteeritud tarkvaralisi lahendusi, mille eest ongi neil õigust Androidi-seadmete tootjatelt raha küsida.

Viimased võivad muidugi otsustada mitte maksta, aga seejärel tasub neil oodata kutset kohtupinki. Ning keegi ei taha nii rikka suurfirmaga kohut käia. MS pole seni pidanud oma Androidi-patentide kaitsmiseks "lahingusse" astuma.

Microsofti kirjeldatud magusa lisateenistuse täpne suurus pole avalikkusele teada, aga MS-i esindajad teatasid 2012. aastal ise, et neile kuuluvaid lahendusi kasutab 70% Androidi-seadmetest.

Citi analüütikud väidavad, et näiteks HTC maksab Microsoftile iga müüdud Androidi-seadme eest 5 dollarit. Ühe Lõuna-Korea ärilehe andmetel tahtis MS 2011. aastal Samsungilt iga müüdud Androidi eest 15 dollarit, kuigi viimane pidas mõistlikuks 10-t.

Selles teenimisvariandis pole iseenesest midagi uut. Kõik suured mobiili-opsüsteemid sisaldavad tarkvaralisi lahendusi, mis ei kuulu opsüsteemi arendajatele, mis võimaldab teistel osapooltel osa käibest endale nõuda.

Litsentside oma(nda)mine on ka põhjus, miks suuremad tehnoloogiafirmad vahel väiksemaid tohutu summa eest ära ostavad, näiteks omal ajal palju tähelepanu kogunud Google'i-Motorola juhtum.

[HILJEM LISATUD] Loo kommenteerijale: Android põhineb tõepoolest Linuxil, aga see ei tähenda, et sellele ei saanuks lisada Microsoftile kuuluvaid tarkvaralisi lahendusi. Tänu vähemalt ühele litsentsile saab Microsoft osa raha endale ka Linuxi-seadmete tootjate käibelt.