Patendi sisu on selles, et tarkvaratootja patenteeris võimaluse välja lülitada osa operatsioonisüsteemi funktsionaalsusest või piirata teatud riistvara ajurite kasutamist seniks, kuni tarkvara eest pole tasutud nõutud summat, vahendab Gizmodo.

Patenditaotlus anti sisse 2005. aastal ja sellest ajast peale on ettevõte muutunud märksa heatahtlikumaks isegi piraatide vastu, piirdudes tarkvara kasutamise piiramise asemel ainult nende kallal näägutamisega.

Microsofti teatel lahendab patent avatud arhitektuuriga süsteemide probleemi. Sellisel juhul kasutajale müüakse kõikide kasutamisõigustega täisfunktsionaalne arvuti, mille võimalusi enamik inimesi ei oska ega tahagi kasutada.

Piltlikult öeldes leiab ettevõte, et arvutit ostes võiksid pühapäevakasutaja ja IT-professionaal maksta erinevat hinda .

Microsoft jätkab oma patendiselgituses, et kuna igaüks võib arvutile programme kirjutada ja need programmid ei pruugi ühilduda kõikide riistvaratootjate ajuritega, oleks kasutajapoolsete süüdistuste vältimiseks mõistlik anda riistvaratooja kätte kontroll arvuti laiendamise üle.

Patendi tagamõtteks on, et avatud süsteemid on nuhtlus, mille eest tuleb tarbijaid kaitsta.

Ilmselt ettevõtte sellist patenti üldjuhul rakendama ei hakka, kuid asjaga tegelemine teatud suundumusi siiski näitab.