Microsoft võib 2010. aasta üle uhkust tunda.

Windows 7 tohutu edu, soodne vastuvõtt ka Kinectile (25 päevaga 2,5 miljonit koopiat!), IE9 kujunemine korralikuks rivaaliks Chrome'ile-Firefoxile, Office Web Apps lisamine Facebooki, Windows Phone 7 ja kasutajaid võitev Bingi otsimootor.

2011. aasta saab olema raskem: Ray Ozziet pole enam, turule jõuavad Chrome OSi seadmed, iPad 2, PlayBook ja webOSi põhised tahvelarvutid, Android on endiselt väga populaarne.

Järgmist Xboxi pole mõtet oodata, kuid tulekul on muu hulgas IE8, Windows Phone 7 täiendused, Windowsi tahvelarvutid!

Internet Explorer 9

IE9 RC ehk väljalaskekandidaat ilmub tõenäoliselt pärast jaanuarikuist CES-messi ja lõplik variant pärast aprillikuist Microsofti MIX 2011 veebiarendajate konverentsi.

Tähtis uuendus on "mitte jälitada" (do not track) nupuke, mis keelab vähemalt algatusega liitunud reklaamiserveritel teie netikasutust jälgida. Puudub aga toetus mitte veel standardiks muutunud lahendustele nagu WebGL.

Jõudlus, täielik riistvaraline kiirendus ja korralik HTML5 tugi aitavad IE9-l menukaks kujuneda, aga Microsoft ei suuda ikkagi Chrome'i ja Firefoxi kiire täiendusteseeriaga kaasas käia.

HTML 5 tugi IE9-s on tähtsad aga uutele teenustele (Bing Maps, Office Web Apps, Offlice Live'i täiendusted) ning Windows 8-sse planeeritud pilveühendusele ja sünkroniseerimisele.

IE9 on Microsofti pilvekesksuse algus - enne ärikasutajale, siis tavakasutajale.

Windows Phone 7 täiendused

Windows Phone 7 omandab "kopeeri ja kleebi" võimaluse, millest täpsemalt jaanuaris CES-messil.

Teine opsüsteemivärskendus peaks lisama osadele rakendustele vähemalt osalise multitegumtöö. 2011. aasta lõpuks peaks täiendusi saama ka PC-variandi järeltuules WP7 Silverlight. Täpsemalt Mobile World Congressil veebruaris.

WP7 võib veel korraliku turuosa haarata, kui rohkem telefone turule jõuab ja tarkvaralised täiendused muudkui saabuvad.

Windows 7 tahvelarvutid

Väiksemad tegijad plaanivad küll Win7 tahvleid, aga suuremad tootjad ootavad ilmselt Inteli Oak Traili protsessorit, enne kui mängu astuvad.

Praegu kasutatud Atomi energiatarve teeb Win7 tahvelarvutitele raskeks iPadi või Androidi seadmete (või ka PlayBooki) akukestvuse ja kaaluga konkureerida. Ka käekirjatuvastus vajab seniste kogemuste põhjal (ExoPC) lihvi.

Microsoft vastab Google TV-le ja Apple TV-le Windows Media Centeri digiboksidega, mis kasutavad Windows Embeddedi opsüsteemi. Selle plussid on odav hind ja multipuutetugi. Ehk näeme isegi Windows Media Center Embeddedi multipuutetoega tahvelarvuteid.

Windows 8

Windows 8 tähtsust on senise info põhjal raske hinnata, aga Steve Ballmer nimetas seda Microsofti seni riskantseimaks tooteks.

Usume, et näeme Win8 beetat 2011. a sügisel ja poevarianti 2012. a suve lõpus - ehk kolm aastat pärast Win7.

Uusimad kõlakad ütlevad, et 64bitisel variandil on 3D-liides ja Kinecti sarnane žestipõhine juhtsüsteem.

Võib karta, et Microsoft valib julge ja innovatiivse lähenemise asemel pidevad väiksed täiendused, samal ajal kui Chrome OS ja webOS liiguvad kergekaaluliste pilveopsüsteemide suunas.

Kuulukate põhjal uinub (hibernation) ja ärkab Windows 8 siiski eelkäijatest palju rutem ja varundab kasutaja sätteid pilve, ning pakub rakenduste digipoodi.

Me ei ennustaks 2011. aastal tohutut edu ka Chrome OSile ega webOSile, vähemalt tavaarvutitel. Tahvlitel on teine lugu, nende kaasaskantavuse ja akukestvuse tõttu. Chrome pole veel selgelt valmis, ja kuigi see areneb ruttu, sõltub see pidevast netiühendusest.

CES-messil jaanuaris loodame ka esimesi Vaili koduservereid näha, kuigi Drive Extenderi valikut enam pole, nii et toode ei tekita enam elevust.