Ma oletan, et kui te seda blogipostitust loete, siis meeldivad teile ka tehnikavidinad. Mis võiks oleks meeldivam sellest, kui saaks panna klotsidest kokku omaenda nutitelefoni, kirjutab ajaveeb The Technorat.

Taolise ideega on lagedale tulnud Dave Hakkens, kes tutvustab oma ettekujutust ideaalsest telefonist. Vaatame nüüd lähemalt milline see ideaalne telefon välja nägema peaks ja kas sellest võib üldse unistada.

10. septembril ilmus YouTube'is video, milles tutvustati uue, ideaalse nutitelefoni ideed. Teadupoolest pole ükski tootja huvitatud sellest, et tema ühte toodet kasutaks inimene mitukümmend aastat.

Praktiliselt iga elektrooniline seade on ehitatud nii, et see peaks vastu piisavalt kaua, et kasutajal ei tekiks küsimusi toote kvaliteedi suhtes, kuid siiski, et seade (õigemini selle mõni osa) läheks katki umbes siis, kui on ilmunud tootesarjas juba uus mudel.

Seadmel võib olla katki ainult mõni pisike detail, ülejäänud osad võivad olla täiesti töökorras, kuid vaatamata sellele visatakse seade minema, mis jääb prügimäele keskkonda reostama.

Lahenduseks sellele probleemile peaks video ja idee autori arvates olema uue põlvkonna nutitelefon, mis kannab nime Phoneblok.

Phoneblok peaks koosnema ekraanist, emaplaadist ning klotsidest, mis ühenduvad emaplaadiga. Igal klotsil peaks olema oma funktsioon, vastavalt sellele vastutab näiteks üks klots seadme mälu eest, teine protsessori, kolmas kaamera eest jne.

Selline osade jagamine klotsidesse peaks autori sõnul muutma seadme kui terviku eluea pikemaks. Juhul, kui telefon hakkab aelgasevõitu töötama, tuleb vaid protsessoriklots välja vahetada, või kui ekraan läheb katki, saab selle alati kergesti uue vastu välja vahetada.

Taolist seadet võib erinevaid klotse paigutades ja vahetades muuta enda jaoks sobivaks. Näiteks võib ekraani puutetundlikuma ja värvikama vastu vahetada või siis suurendada seadme mälumahtu, vastavalt oma vajadustele ja soovidele.

Neid klotse peaksid hakkama tootma tuntud olmeeletroonika tootjad nagu näiteks protsessorid Intelilt, kaamera Nikonilt, ekraanid Corningilt jne. Sellisel viisil saab kasutaja ühte seadmesse kokku panna iga tootja kõige paremad ja sobivamad osad.

Kuid see on kõigest idee. Sellel projektil pole ei prototüüpi, maketti ega rahastajat.

Idee autor on teinud valmis ilusa video, seadme 3D-mudeli, ilusa veebilehe ning algatanud projekti portaalis Thunderclap, mis postitab teatud kuupäeval projektiga liitunute sotsvõrgustiku seinale postituse, mis tutvustab Phonebloksi ideed. Sellisel viisil tahab Hakkens saada suurtootjate ja ühiskonna tähelepanu oma projektile.

Nüüd, see kõik tundub ilusana "paberi peal", kuid kas me saame kunagi taolist telefoni poelettidel näha?

Esimene probleem: Kes neid vajalikke klotse valmistama hakkab? Kas suurtootjad oleks huvitatud detailide tootmisest sellise seadme jaoks?

Kui suurtootjad hakkavadki tootma neid klotse, siis hakkavad nad arvatavasti olema väga kallid ja need osad võivad kiiresti kuluda kuna, neid hakatakse pidevalt ühendama ja lahti ühendama ning nad ei ole väliskeskkonna tingimuste suhtes eriti kaitstud.

Igatahes, olukord võib kujuneda selliseks, et terve seadme asemel hakkab kasutaja iga natukese aja tagant katkiseid klotse ära viskama.

Teine probleem seisneb selles, et kui telefon koosneb erinevate tootjate osadest, ei pruugi nad ühes seadmes koostööd teha ning kallitest ja võimsatest osadest pole mingit tolku.

Sama kehtib ka telefoniosade paigutuse kohta. Paljud mobiilseadmete osad on kokku ehitatud nii, et nad saaksid kiiresti ja hästi omavahel koostööd teha. Phonebloksi puhul peaks iga osa olema eraldi klotsis paiknema, kuid sellisel juhul ei saa komponendid omavahel kiiresti koostööd teha.

Üheks lahenduseks probleemile oleks see, et ühes klotsis oleks ühe jupi asemel mitu juppi, mis üksteist täiendavad, kuid sellisel juhul võib tekkida sama probleem mis tavaliste nutitelefonide puhul: ühe katkise osa pärast tuleb terve klots välja vahetada.

Mille poolest köidab nutitelefon kasutajate tähelepanu: funktsionaalsus, disain, hind ja suurus. Phonebloksil kui tootel võib tõesti olla korralik disain, sellel võib olla palju funktsioone, kuid probleem võib seisneda suuruses.

Phonebloksi klotsid võivad olla liiga suured ja seade võib üleüldse olla suhteliselt raske ja suur, kuna kõik need osad paiknevad üksteise kõrval, ühesõnaga need klotsid võivad liiga palju ruumi võtta.

Probleemiks on ka seadme lõpphind. Kuna tegemist pole siiski masstoodangumudeliga, siis seadme hind võib olla mitu korda kõrgem kui sama võimsal tavalisel nutitelefonil.

Phonebloksist võib tõesti saada ideaalne telefon, juhul kui seda seadet hakkatakse ükspäev tootma. Kuid see ei juhtu arvatavasti lähiajal.

Mulle küll meeldiks kasutada igapäevaselt telefoni, mille ma ise olen klotsidest kokku pannud, kuid siiski - kui see oleks 3 korda kallim kui korralik nutitelefon, siis ma siiski valiksin traditsioonilise telefoni.

Teoreetiliselt võib selline telefon ühel päeval ilmuda, praegu on isegi olemas ettevõte Bug Labs, mis valmistab mooduleid, mida võiks kasutada Phoneblokis. Pealegi ma ei näe põhjust, miks ei võiks suurettevõtted hakkata mõningal määral tootma klotse taolise seadme jaoks. Neid klotse tuleb ka ju siiski aeg-ajalt osta.

Aga küsimus on selles, kui paljud oleks huvitatud taolise telefoni soetamisest ja sobivate klotside vahetamisest iga natukese aja tagant.

Phonebloksi veebileht: phonebloks.com

Kui tahate toetada projekti portaalis Thunderclap, vaadake siia. Projektiga liitunute sotsvõrgustiku seinale avaldakse postitus selle projekti kohta (Phonebloksi puhul on selleks 29.oktoober). Praeguseks hetkeks on projektiga liitunud üle 800 tuhande inimese.