Uue telefoni ostmist lükatakse tihti määramatusse tulevikku põhjusel, et vanaga saab veel hakkama. Samas ei peaks keegi tänapäeval oma telefoniga lihtsalt “hakkama saama” ning kui ka lihtsamad ning iseenesestmõistetavad tegevused nagu helistamine ja sõnumite saatmine on talumatult aeganõudvad, tasuks silmad-kõrvad uue telefoni leidmiseks lahti hoida, kirjutab Digitark.ee.

Järgnevalt toon ära mõned märgid, mis näitavad, et sinu telefon on jäänud vanaks või ei vasta sinu tarbimisvajadustele.

Telefon on aeglane

Kui isegi helistamiseks tuleb varuda kannatust ning kontaktide ikoonile vajutamise ja kõne alustamise vahele jääb aega mitu korda ärrituda, on see üks põhilisi märke, mis peaksid telefoni vahetamise tõsisemalt päevakorda võtma.

Kui lihtsad tegevused, mis protsessorit ei kurna, toimuvad pikkamööda, siis kõikide muude funktsioonide kasutamise võib sisuliselt üldse ära unustada.

Puutetundlikkuse vähenemine on samuti aeglase telefoni sümptom ning ei pruugi tähendada, et ekraanil endal oleks midagi viga.

Nutitelefoni jaoks on iga puudutus käsklus, mis nõuab protsessorilt tööd, et teha kindlaks puudutuse eesmärk ja sellele vastav tegevus. Kui ekraan ei registreeri puudutust, siis telefon ilmselt alles mõtleb, mida sa teha soovid.

Telefon lülitab end ise välja

Kui su telefon lülitab end ise näiteks kaamerarakenduse avamisel välja, on see kindel märk, et su telefon ei vasta (enam) su tarbimisvajadustele.

Üldiselt tuleb selline olukord ette siis, kui telefon on nii hõivatud kõige muu (näiteks operatsioonisüsteemi) töös hoidmisega ning iga lisaülesanne (näiteks foto tegemine) nõuab telefonilt rohkem kui see talle pakkuda suudab, siis ainus, mida see sellisel juhul teha oskab, on end välja lülitada.

Me elame maailmas, kus tuleb olla pidevalt kättesaadav ning telefoni etteaimamatul käitumisel ei ole siin kohta. Kellelegi ei meeldi lapsele või kallimale helistades kuulda väljalülitatud telefoni teavitust.

Sa kasutad siiani 3G telefoni

YouTube’i videod laadivad kaua ning kui laadivadki ära, siis enamjaolt ei näe sa neid HD-kvaliteedis – tõenäoliselt kasutad siiani 3G telefoni.

3G tähendab sisuliselt eelmise põlvkonna internetistandardit, mille maksimaalne kiirus on 21,6 Mbit/s (4G interneti maksimaalne kiirus on 300 Mbit/s).

Lihtsamate tegevuste puhul nagu e-kirjade saatmine, ei pane sa tõenäoliselt seda erinevust tähele, aga kui vaadata videoid, kuulata muusikat või surfata fotosid täis uudiseportaalides, on vahe juba oluliselt tuntavam.

4G internetti kasutades hakkab video käima peaaegu kohe (üldiselt HD-kvaliteedis), uudised laadivad end kiiremini ning ka äsja tehtud selfi laadib end Instagrami kiiremini üles.

PS! Kui 4G paketiga 4G telefon mingil põhjusel siiski 4G sagedusi kätte ei saa, otsib ta automaatselt üles aeglasemad 3G sagedused, et sa surfamise ajal ilma internetita ei jääks.

Eesti on siiski 4G võrguga väga hästi kaetud ka üksikud kohad, kus võib probleeme ette tulla, on üldiselt tingitud looduslikest iseärasustest nagu paksud metsamassiivid, orud jms.

Ekraan on katki

See hetk telefoni käest libisemise ja armutule põrandale kukkumise vahel on ilmselt üks hirmsamaid silmapilke nutitelefoni kasutaja igapäevaelus, mida on tundnud meist paljud.

Nutitelefoni ekraan on üks selle kallimaid osasid. Vanemate telefonide puhul võib ekraani vahetamine maksta rohkem kui telefon ise.

Isegi kui telefoni puutetundlikkus on säilinud, võib katkise ekraaniga telefoni kasutamine muutuda ohtlikuks, kuna killustunud ekraan võib lihtsalt näpud katki teha.

Aku ei pea vastu

Sinu telefon on sulle kallis: seal sees on kõik rakendused, mida kasutad ning sa tead täpselt, kuidas seda kasutada. Sa tead täpselt isegi seda, et kui hommikul telefoni laadijast lahti ühendad, jõuad sellega teha ühe kõne ning jõuad täpselt tööle, et see seal uuesti laadijasse panna.

Kõikidel akudel on optimaalne arv laadimiskordasid, mille järel mahtuvus väheneb ja aku hakkab kiiremini tühjenema.

Uutel telefonidel on energiasäästlikumad protsessorid, eri tarkvaralised lahendused aku säästmiseks ning tihti isegi suuremad akud, et vähendada vajadust elada ühenduses seinapistiku või akupangaga.

Mälu

Igal telefonil on teatud hulk sisemist mälu, kuhu on salvestatud telefoni operatsioonisüsteem ning kuhu salvestuvad allalaaditud rakendused (kui puudub mälukaart, siis ka pildid, videod, muusika jms).

Erinevatel telefonidel on erinev sisemise mälu maht ning telefoni ostes pead arvestama, et näiteks 8 GB sisemise mäluga telefoni puhul jääb sulle sellest umbes 4 GB, kuna ülejäänut kasutab telefoni tarkvara.

See omakorda tähendab seda, et kui kasutad palju erinevaid rakendusi (Pargi.ee, Instagram, Facebook, Snapchat, RMK jms), siis iga rakendus võtab allesjäänud mälust oma osa ära.

Samuti kasutab allesjäänud mälu iga tarkvarauuendus nii rakendusele kui ka operatsioonisüsteemile ning nii võidki leida end olukorrast, kus ühel heal päeval hakkab telefon ekraanile viskama hoiatust, et telefoni mälu on täis.

Ka kõik pildid ja videod, mida sellisel juhul kustutama hakkad, ei too mälu tagasi, kuna operatsioonisüsteemile tulnud uuendusi üldiselt tagasi keerata ei saa.

Kõik minu andmed on telefonis

Kui telefoni vahetamist takistab ainult üks – hirm andmete kaotamise või nende uude telefoni ümberlaadimise ees, siis seda ei maksa enam karta, kuna iga telefonitootja soovib, et tema telefoni kasutuselevõtt uuele kasutajale oleks võimalikult lihtne ja mugav.

Seetõttu on sisuliselt kõik tootjad loonud erinevaid lahendusi andmete ühest telefonist teise liigutamiseks ning seda selliselt, et ka inimene, kes seda varem teinud ei ole, seda oskaks.

Sama tootja seadmele üleminekul piisab, kui teha telefonist koopia arvutisse (telefoni arvutiga ühendamisel tavaliselt pakutakse rakenduse allalaadimist) ning kui uuendada teise tootja mudelile, siis näiteks Apple’il on selleks loodud rakendus Move to iOS, Samsungil Samsung Smart Switch jne.

Andmete ümberkandmiseks võib kasutada ka erinevaid pilveteenuseid ning heaks lahenduseks on kodumaine Online.ee pilv, kuhu saab pildid, videod jms kiiresti ja lihtsalt üles laadida.

Nii pääsed oma andmetele ligi ükskõik millises seadmes ning isegi siis, kui vahetad telefone tihti.