Sony ei hoia PS4 huvilisi enam ootusärevuses, vaid avalikustas vahetult suure mängumessi E3 eel rohkem olulist infot mänguseadme kohta.

Peab ütlema, et PS4 esmaesitlus jättis pigem kahtlase mulje; oma teisel suurel infojagamisringil on Sony aga palju edukam kui rivaal Microsoft Xboxindusega!

Suurel PS4 üritusel selgusid nii mänguseadme hind, umbkaudne ilmumisaeg, konsooli välimus, DualShock 4 pultide headus kui ka palju muud. Aga ärme rutta ette.

Foto: REUTERS

PS4 hind ja ilmumisaeg

PS4 ilmub aasta lõpus (this holiday season). Hakkab maksab USAs 399 dollarit, Euroopas 399 eurot, Ühendkuningriigis 349 kohalikku naela. On juba netis eeltellitav.

PS4 välimus on One'i kombel pigem igav, veidi kandiline ja agressiivne.

Uus pult

DualShock 4 puldid olla esimeste proovijate sõnul mugavam kui eelkäijad, kuigi paljus DS3 moodi.

Engadgeti esindajad kiitsid eriti pöidlakange ja uut lisa, puuteplaati.

Lisapult maksab 59 dollarit / 49 eurot / 44 naela.

PS4 kasutamine

PS4 mängib kasutatud, laenatud või renditud mänge igasuguse takistuseta. Ei pea midagi registreerima vms.

PS4 nõuab võrgus mängimiseks samas PS Plusi kontot, mis maksab 7 eurot / 10 dollarit kuus. (Konto saab PS3-lt PS4-le üle kanda.) Korraga pikema liikmestaatuse ostes on see muidugi odavam.

Muud teenused

Gaikai tehnoloogial põhinev PS3 mängude striiminguteenus tuleb 2014. aasta. See kolib PS4 kõrval ka PS3-le ja PS Vitale. Esialgu kättesaadav vaid USAs. Osad allikad väidavad, et saab striimida ka PS4 lõbuvara.

Sony stuudiod hakkavad spetsiaalselt PS4-le tootma originaalsisu, mida PSNis alla laadida ja vaadata. Mida ja palju maksab, ei tea.

Mängud

PS Plusi variant "Driveclubist" on konto omanikele terve aasta tasuta.

Võrgurollikas "Elder Scrolls Online" ilmub kevadel Windowsi, Mac OS X-i ja Xbox One'i kõrval ka PS4-le. Võrdlus on vist kohatu, aga ärge siiski unustage, mis jamad kaasnesid PS3 "Skyrimiga"...

Teiste platvormide kõrval ka PS4-le võib oodata teoseid "FIFA 14", "NBA Live 14", "Need for Speed: Rivals", kultusliku läbikukkumise "Mirror's Edge" uusversioon...

Ainult PS4-le ilmuvad näiteks "Final Fantasy XV" ja "Kingdom Hearts 3".

Sony lubab väikestel iseseisvatel mänguloojatel ise ka kirjastamisega tegeleda. Tänu sellele on PS4-le oodata teoseid nagu "Galak-Z", järgmine "Oddworld", "Bastioni" tegijate "Transistor" (ka Windowsile)...

Kokkuvõtteks

Uue mänguseadme valik sõltub suuresti bränditruudusest (kas eelistad MSi või Sonyt) ja ka muidugi kvaliteetsest mänguvalikust, olgu eksklusiivid või mitte.

Mängude kvaliteeti ei saa me paraku ette teada. Siiski jääb senise info põhjal silma mitu punkti PS4 kasuks:

* PS4 on odavam
* PS4 ei põlga kasutatud või laenatud mänge
* PS4 ei nõua mängimiseks pidevat netiühendust (küll aga muutub võrgus mängimine tasuliseks)
* PS4 ei kasuta regioonilukku
* samuti tähtis: PS4 ei jälgi teid ja telekaümbrust pidevalt nagu Xbox One. Praegu läänemaailma raputava rekord-privaatsusskandaali tõttu võib One'i soovijate arv kahanema hakata.

PS4 ei paku põhivarustuses üldse kaamerat (Eye), selle saab juurde osta - sama hinnaga kui lisapulte (59 dollarit / 49 eurot / 44 naela). Mitte et see kõvatuumalisele mängurile tähtis oleks.

Ikka tahaks lisainfot? Loe Forte ülevaadet PS4 esmaesitlusest ja tähtsamast, mida Sony pärast aprilli PS4 kohta avaldanud.