Nauditavam on see olnud siiski kallima otsa telefonide ja tahvlite puhul, sest odavad vähem võimekad aparaadid kukutavad ressursinõudlikes mängudes kaadrivahetus-kiiruse ebameeldivalt madalaks ja venitavad laadimisajad pikaks.

Peamiselt Hiina telefonitootjad on näidanud viimastel aastatel üllatavat valmidust aina odavamates aparaatides väärt võimekust pakkuda.

Hinnavaatlus.ee järgi saad näiteks Xiaomi igati eeskujulike näitajatega uue telefoni Pocophone F1 siinsete edasimüüjate kaudu alates 328 eurost (64 GB failiruumiga variant).

Sellest hoolimata levib telefonitootjate hulgas vaikselt trend hakata just mobiili-mängusõpradele suunatud seadmeid pakkuma, mis hindu taas kõrgemaks kruvivad, justkui odavaid võrreldava võimekusega konkurente poleks olemas.

Nii palju kui seniste näidete puhul üldistada võib, tähendab mänguritelefon peamiselt kvaliteetset ekraani, 6-8 GB töömälu, topeltkaamerat ja Snapdragon 835 või 845... mis iseenesest ei erine kuidagi "tavaliste" tipptelefonide omadest.

Esimese moodsa mänguritelefoni Razer Phone väljastas möödunud novembris Razer, mis on seni tuntud peamiselt mänguritarvikute poolest (hiired, matid, klaviatuurid, kõrvaklapid, ka arvutid).

Paraku puudus firmal valmidus või võimekus seda paljudes riikides laialt levitada, ja 750-eurone hind ei meelitanud ka paljusid uuele tulijale võimalust andma, nii et pigem jäi see meelde esimese pääsukesena (vähemalt läänes tuntud tootjalt). Ka pole selle hind oma ligi aastase eluea jooksul langenud.

Algupärasel Razer Phone'il on 5,72-tolline IGZO LCD ekraan, millel on 1440 x 2560 pikslit ja 120 Hz värskendussagedus, Qualcomm 835 protsessor, 8 GB töömälu, 12 MP topelt-põhikaamera ja 64 GB failiruumi mälukaardi lisamise võimalusega.

Äsjaesitletud ja ilmselt veel oktoobris ilmuva Razer Phone 2 paranenud näitajad on üsna ootuspärased: Snapdragon 835 asemel uus 845, Android 7.1.1 asemel 8.0 (ka esimene Phone on uuendatav 8-le), lisandus juhtmeta laadimine.

Muus on jätkumudel üllatavalt identne eelkäijaga, ekraaniääred on õnneks nüüd kumerad, mitte enam kandilised, nii et välimus on parem ja aparaati käes hoida mugavam.

Hind on veidi kallim, 50 euro võrra. Tekib küsimus, et miks aastase vahega nii sarnane aparaat välja lasta.

Mänguritelefonide põhiprobleem on muidugi see, et need on sama kallid ja üldiselt sama võimekad kui tipptelefonid üldiselt, nii et neil puudub selge konkurentsieelis. Lisaks ülevalmainitud tõik, et hiinlased eesotsas Xiaomi ja Honoriga pakuvad nüüd juba väga võimekaid aparaate vähem kui 400 euro eest.

Aga siiski on mitmed firmad otsustanud mänguritelefoni tootmisega õnne proovia, näiteks ASUS peaks oktoobri lõpus müügile tooma ROG Phone’i. Kuulu järgi on selle hind päris kibe, vähemalt 1000 euro kandis. USA-s ilmub aparaat müügile 18. oktoobril hinnaga alates 899 dollarist.

ASUS ROG Phone (Foto: tootja)

Suurimad-võimsaimad tootjad pole veel trendiga kaasa läinud, küll aga lisavad mängimiskeskseid lahendusi olemasolevatele tippmudelitele: Huawei tarkvaralise täiendusena saabuv nn turborežiim, Samsungi tänavusügisene lipulaev Galaxy Note 9 sai hittmängu Fortnite enne teisi telefone.

Kuuldavasti plaanib mänguritelefoni tegelikult siiski ka Huawei, oma Honor-kaubamärgi alt.