Mida e-sport õigupoolest tähendab? Piilume Vikipeediasse: elektrooniline sport (inglise electronic sports, eSports) on üksteise vastu mängimine, mida harrastatakse ka võistlustel. Inglise keele mõjul on seda nimetatud ka professionaalseks mängimiseks (professional gaming), e-spordiks (e-sport) ja küberspordiks (cybersport), kirjutab VideoGamers.eu.

Elektroonilise spordina harrastatavad mängud on tavaliselt reaalajas toimuvad strateegia-, võitlus-, tulistamis- ning rallimängud. Tihti eristatakse mängijate seas kolme taset: amatöör, poolprofessionaal ja professionaal.

Spordina harrastatavad arvutimängud on "StarCraft: Brood War", "StarCraft II", "WarCraft III" (loomulikult on neid veel ja veel)...

Teen siinkohal üleskutse, et aktiivsed huvilised täiendaksid eestikeelset e-spordi Vikipeedia-artiklit. Kui sellega hakkama saad, saada mulle vihje ja me külvame sind mänguhuviliste tänudega üle!

Nüüd on meil aimu, millega tegemist on (loomulikult teadsid seda juba paljud Eesti e-spordi maailma tegelased).

Nimelt hakkab ka Eestis vaikselt e-spordi valdkond kasvama ja huvilisi tuleb loodetavasti järjest juurde. Näiteks peagi on tulekul paar tõsiseltvõetavat turniiri ehk LAN partyt (võrgupidu):

1) TTÜ e-Sport (1-3. märts) – võrreldes möödunud aasta kevadega keskendub tänavune üritus suuremalt strateegiavaldkonnale. Sündmus on planeeritud reedest pühapäevani. Peakavas on "League of Legends", millele lisandub FPSe ja rallisid ning sotskava! Loomulikult on parimatele auhinnad!

2. Haapsalu Kutsehariduskeskuse LAN party (3-5. mai). Võistlusmängud: "League of Legends" (5v5), "Counter-Strike 1.6" (5v5), "World of Tanks". Täpsem ajakava avalikustatakse õige pea.

Videogamers.eu on ka enda haardesse võtnud Eesti e-spordi arendamise. Kajastame selle valdkonna uudiseid, videosid ja muud infot.

Videogamers.eu portaalis on võimalik registreerida enda meeskond, nii oleme loonud võimaluse meeskondadele ennast suuremale publikule näidata. Selle abil saab otsida meeskonda uusi liikmeid, osaleda online-turniiridel ja nii on võimalik jääda silma ka sponsoritele, kes on nõus meeskonna tegevusi rahastama. Olgem nähtavad!

Meie korraldatavatest onlainturniiridest ei puudu ka auhinnad, siinkohal kujundavad mängijad ise oma auhinnafondi. Ootame rohket osavõttu! Hetkel on tulekul CS 1.6 online turniir, mis toimub 2. märtsil, registreerimine on avatud.

Aasta lõpus korraldame mängude üldturniire, kus auhinnafondid on suuremad, kuid see on võimalik ainult siis, kui jätkub mänguhuvilisi.

Lõpetuseks puudutan natuke rahateemat. Olen siit ja sealt kuulnud nurinat võrgupidude ja turniiride suurtest osavõtutasudest. Teadagi pole meie majanduslikud olukorrad kiita.

Eesti e-spordi osavõtutasud jäävad umbes 9-25 euro kanti, summa pole tõesti just väike. Kuid muudmoodi selliseid üritusi korraldada oleks võimatu – enamus kulutustest läheb korraldamiseks (serverid, ruumid jne) ja võitjad soovivad saada auhindu, et püsiks motivatsioon.

Kokkuvõtteks jäävad korraldajad heal juhul natukese plussi, halvimal juhul maksavad veel pealegi. Üks suur nõiaring, kahjuks väiksemate osalustasudega selliseid ettevõtmisi ära ei majanda. Ka korraldajatele maksavad asjad palju.

Kellel vähegi võimalik, võtke tulevastest üritustest osa ja toetage nii Eesti e-spordi arengut! Kas meie e-spordi valdkond on siis tõusuteel? Mina arvan, et liigume selles suunas. Millised on sinu mõtted?

Edu teile, e-sportlased, ja mõnusat mängimist!

Vaata veel: