Nokia tutvustas oma uue põlvkonna internetiseadme plaane ja uue Maemo 5 operatsioonisüsteemi arenduskava möödunud aastal Berliinis toimunud Open Source in Mobile messil. Maemo 5-st pidi tollase kirjelduse kohaselt saama interneti-tahvelarvuti operatsioonisüsteem. Plaani järgi pidi operatsioonisüsteem hakkama jooksma seadmel, millel on 3G ühendus ja TI OMAP3 multimeediaprotsessor. Altes tollest ajast on oodatud Nokia uue Linuxi-seadme turuletulekut, vahendab Ars Technica.

Hiljuti jõudis USA telekomituru regulaatori FCC kätte hindamiseks Nokia RX-51 seade, mille kohta arvatakse, et tegu on just tollesama kauaoodatud Maemo 5-ga.

Fotodelt tuleb välja, et peale kõige muu on seade ka telefon, mitte ainult internetiseade nagu eelkäiad N800 ja N900. Kui tegu on tõepoolest nutitelefoniga, siis on see Maemo jaoks suur samm edasi ja peegeldab Nokia tähelepanu Linuxi-kesksele mobiilistrateegiale.

Soome telefonitootja tutvustas aasta alguses ka Ofono-nimelist projekti, mille eesmärgiks on luua mobiilsele Linuxi-platvormile kõik vajalikud tarkvarajupid helistamise tarbeks. Nii Ofono kui Maemo on mõlemad tekitanud küsimuse kui palju kavatseb Nokia edaspidi panustada oma senisesse nutitelefonide operatsioonisüsteemi Symbian.

Nokia omandas Symbiani möödunud aastal ja ettevõtte nutitelefonid jooksevad Symbian S60 operatsioonisüsteemil. Ühtlasi on Symbian võrreldes tänapäevaste mobiilioperatsioonisüsteemidega üpris vastuoluline ja vanamoeline. Nokia kava avada Symbiani platvormi kood viitas soovile seda tugevdada ja arendada. Sel aastal aga on hakanud levima mitmetest allikatest pärit kuulujutud, et ettevõte peab Symbiani tupikteeks ja telefonivalmistaja kavatseb Linuxile üle kolida.

Siiski ei tundu sellistel juttudel tõepõhja all olevat, sest alles sel nädalal sai teatavaks Microsofti ja Nokia koostöö Office'i kontoritarkvara portimiseks Symbiani platvormile ja see näitab, et mõlemad ettevõtted ennustavad operatsioonisüsteemile veel küllalt pikka eluiga. Iseasi, kuidas turg koostöö viljad vastu võtab ja kuidas see Symbiani elujõule mõjub.

Symbian Foundation on käivitanud mitu projekti, mis peaksid senised operatsioonisüsteemi nõtrused kõrvaldama ning esimesi vilju on eeldatavasti oodata juba 2010. aasta teisel poolel. Symbian on suurima levikuga nutitelefonide operatsioonisüsteem.

Tähele tasub panna ka seda, et Nokial on olemas kahte platvormi ühendav strateegia: Qt tarkvara arenduskomplekt, mille Nokia omandas Trolltech'i ostuga möödunud aastal. Praegu tegeleb Nokia Symbiani ja Qt arendusplatvormi ühildamisega ja edasistesse plaanidesse kuulub kava teha Qt-st Maemo järgmise Harmattan-versiooni kasutajakogemuse vundament. See tähendab, et Qt arendusplatvormi abil loodud rakendused toimivad mõlema operatsioonisüsteemiga. See kõrvaldab killustatuse probleemi ja lubab Nokial tegeleda mõlema platvormi ehitamisega.

Seni on Maemo tooted olnud suhteliselt eksperimentaalsed ja pigem arendaja-kesksed, kuid on tõenäoline, et täiustudes liigub platvorm laiatarbeturule.

Hiljuti sõlmis Nokia liidu ka Inteliga, mille tulemusena peaksid turule jõudma seniteadmata seadmed. On tõenäoline, et Maemo jõuab nendessegi seadmetesse.