Xbox One X on 40% võrra võimsam kui ükski teine hetkel turul olev konsool ja pakub tõelist 4K mängunduse kogemust. Kuid mida see minu kui kasutaja jaoks tähendab ja kas ma peaksin omale Xbox One X ostma või mitte? (allikas: ajaveeb M Kuubis)

Mängud nagu Rise of the Tomb Raider, Forza Motorsport 7, Gears of War 4 ja Star Wars Battlefront II näevad uuel konsoolil vapustavalt head välja ning jah, see vahe on tõepoolest märgatav. Päris head näevad välja teisedki mängud ja mis põhiline, jooksevad uuel konsoolil sujuvalt.

Kuid mängude visuaalne pool pole veel kõik, näiteks nii mõnegi mängu laadimisajad on märgatavalt lühemad Xbox One'il. Usun, et ma pole ainuke, kes mõne mängu puhul on mõelnud, et need laadimisajad võiksid väheke lühemad olla. Nii et põhjusi, miks omale Xbox One X osta, on rohkem kui üks.

Kuid eeldused, kust alustada, võivad igal inimesel olla erinevad, näiteks ei pruugi sul olla 4K telerit veel või mida teha olukorras, kui sul on PS4 või PS4 Pro, jne.

Alljärgnevalt üritangi siis põhilised sellised situatsioonid läbi käia ja anda omapoolseid soovitusi koos selgitustega.

Kui mul ei ole veel kodus 4K telerit?

See on üks sagedamini esitatav küsimus, et kui mul ei ole kodus 4K telerit, siis kas on üldse mõtet omale osta Xbox One X või mitte? Kuigi lisaks visuaalsele poolele töötavad mitmed mängud uue konsooli peal paremini, arvan ma, et see ei ole siiski piisav põhjus Xbox One X-i ostmiseks.

Et nautida kõike seda, mida Xbox One X pakub, peaks alustama siiski 4K teleri ostmisest ning alles seejärel tuleks hakata mõtlema Xbox One X ostmisele.

Kui mul on 4K teler, aga ei ole veel Xbox One'i või PS4 konsooli?

Endiselt on päris palju neid, kes mängivad ikka veel eelmise põlvkonna konsoolidel nagu Xbox 360 ja PS3 või siis hoopis Nintendo Wii. On ka neid, kes on seni mänginud arvutil ja mõlgutavad mõtteid, et äkki peaks omale siiski hoopis konsooli muretsema. Mõnigi neist on vahepeal kodus omal vana teleri uue 4K teleri vastu vahetanud, aga konsooli vahetamiseni pole veel jõudnud.

Neile soovitan Xbox One ja PS4 vahele jätta ning ennast ja peret selle aasta jõulude ajal uue Xbox One X-iga rõõmustada. Kui sa aga muretsed selle üle, et kas sul on siis endiselt palju mänge, mida Xbox 360 peal mängida, siis tagasiühilduvus (Backward Compatibility) võimaldab Xbox One'il mängida ka Xbox 360 mänge.

Tõsi, mitte kõik Xbox 360 mängud pole veel Xbox One'il mängitavad, kuid iga kuu lisandub sinna nimekirja vähemalt kaks mängu juurde. Tagasiühilduvate mängude nimekirja saab kontrollida Xboxi lehelt.

Foto: tootja

Kui mul on 4K teler ja Xbox One või PS4?

Kui kodus on 4K teler olemas ja Xbox One või PS4 kah, siis soovitan olemasolev konsool maha müüa ja osta omale Xbox One X, mis on võimsam ja pakub võimalust nautida uusi 4K mänge.

Vahe Xbox One X-i ja Xbox One'i või PS4 vahek on märgatav, nii et antud situatsioonis ei tohiks tekkida kahtlustki, kas uuendada oma konsooli või mitte. Kui sulle meeldivad PS4 eksklusiivmängud, siis võib alati ju PS4 sinna Xbox One X-i kõrvale alles jätta.

Kui mul on 4K teler, Xbox One ja palju mänge?

Siin võib see otsustamine nüüd natuke keeruliseks minna. Ühest küljest pakub Xbox One X küll väärt 4K mängukogemust, kuid teisest küljest sisaldab praegu müügil olev mudel ainult 1 TB suurust kõvaketast ja seda on vähe, sest 4K mängud võtavad palju ruumi.

See tähendab seda, et ruum mängude jaoks võib otsa saada kiiremini kui sa seda oodata oskad. Eriti olukorras, kus peres on rohkem kui üks kasutaja. Näiteks mängud nagu Forza Motorsport ja Gears of War 4 vajavad üle 100 GB ruumi.

Kuna mängude jaoks on 1 TB kõvakettal vaba ruumi 780 GB, siis selle täitmiseks piisab juba seitsmest enam kui 100 GB suurusest mängust, et kõvaketas täis saada. Mistõttu tuleb mänge kustutada ja neid uuesti alla laadida. Suuremahuliste mängude puhul aga tähendab see ka kiirete internetiühenduste puhul omajagu ootamist.

Teine variant on umbes 100 euro suurune lisakulutus, et osta Xbox One X-ile juurde väline kõvaketas. Siinkohal soovitan ma hoopis oodata järgmise aastani, mil Microsoft toob turule 2 TB ja 4 TB Xbox One X-i mudelid. Selleks ajaks on juba ka rohkem 4K mänge turule ilmunud, mida uuel konsoolil nautida.

Foto: tootja

Kui ma olen suur PS4 fänn?

Kui sa oled üks tõsistest PS4 fännidest, siis ma kahtlen väga, et Xbox One X-i puhul oleks miskit, mis suudaks sind oma meelt muutma panna.

Jah, Xbox One X on võimsam kui PS4 või PS4 Pro, kuid seal puuduvad kõik need eksklusiivmängud, mida sa oled kõik need aastad armastanud. Pealegi on sul kindlasti kodus juba PS4 Pro olemas, mis tehniliselt jääb küll Xbox One X-le alla, kuid on sellegi poolest hea konsool, mis pakub mängunaudingut veel pikaks ajaks.

Antud situatsioonis soovitan kindlasti oodata ja vaadata, milline saab olema järgmisel aastal Sony vastus Microsofti uuele võimsamale konsoolile.

Kui ma olen suur Nintendo Switch fänn?

Juhul, kui sul on olemas Nintendo Switch ja sa oled mängudevalikuga ülimalt rahul (põhjust selleks rahuloluks on sel aastal küllaga olnud) ning sind kolmandate tootjate hittmängud nagu Rise of the Tomb Raider, Forza Motorsport 7, Star Wars Battlefront II, Anthem, Far Cry 5, Crackdown 3 ja teised ei huvita, siis pole sul põhjust ka Xbox One X-i poole vaadata.

Kui ma olen suur Xbox One'i fänn?

Juhul, kui sa oled suur Xboxi fänn, siis suure tõenäosusega sa isegi ei loe seda artiklit mitte. Sest sul on juba ammu Xbox One X ostetud, sõltumata sellest, kas sul on kodus üldse 4K teler olemas või mitte.

***

Loodetavasti suutsin ma otsustamisel natukenegi abiks olla ja katsin nüüd enamiku olukordi ära, kus tekib küsimus, kas osta omale Xbox One X koju või mitte.

Üldiselt leian ma, et kui kodus on 4K teler olemas ja soov 4K mängude järele samuti, siis tasub omale Xbox One X ära osta, see on seda mängukogemust väärt.