Nii vähemalt kuulutavad iga jaanuar USA-s Las Vegases aset leidva CES-i ehk Consumer Electronic Show korraldajad praegu.

Neil on muidugi hetkel hea lubada, sest kuigi USAs on avastatud kaugelt suurim hulk COVID-19-ga nakatatuid – ja ka enim selle tõttu surnuid –, on ikka lootust, et uue aasta alguseks messi algusajaks on tavapärane elu taastunud.

CES-i korraldajatel tänavu vedas. See toimus 7.–10. jaanuaril, kus uus koroonaviirus oli veel pigem teoreetiline oht kui pandeemiamõõtu nagu praegu. Esimesed COVID-19 tõttu surnud registreeriti maailmas alles 22. jaanuaril, kui haigestunuid oli üldse poole tuhande kanti.

Kõik teised suured tuntud tehnoloogiaüritused Mobile World Congressist Red Hat Summitini olid juba olukorras, kus ainsad mõistlikud valikud olidki ürituse ärajätmine võ veebi kolimine.

Jääb muidugi küsimus, et kas koroonašokist veel toibumata (tehnoloogia)maailmas on CES-i ja teiste sääraste suurmesside jaoks üldse enam kohta.

Nagu mainisin Facebooki f8-konverentsi ärajätmise loos veebruari lõpus, on sellistel megaüritustel osalemine isegi suurfirmade jaoks põhjendamatult kulukaks ja tülikaks osutunud.

Mitmed tehnohiiud eelistavad juba ammu vähem logistikat nõudvaid omaüritusi, mida saab veebi teel kogu maailmale üle kanda ja kus ei pea tähelepanu teistega jagama.

Korraldajad lubavad igatahes koroonale mõeldes CES-il ohutusnõudeid tihendada, nii et isegi osalejate bokside ja külastajate istmete vahel on rohkem ruumi kui seni.

Paljude ohutusnõuete üle tuleb veel mõelda, kaasa arvatud osalejate arvu piiramise võimalust. 2020. aastal osales CES-il üle 175 tuhande inimese, neist 61 000 väljaspoolt USA-d.

CES 2021 on määratud toimuma 6.–9. jaanuaril 2021 Las Vegases.