Värskeima kohtuasja kaks osalist on Marylandi Ülikooli endised korvpallurid, kelle sõnul on Fortnite nende populariseeritud tantsuliigutused lihtsalt ära varastanud. Kõnealune tants kannab nime "The Running Man Challenge" ning selle loonud Jared Nickens ja Jaylen Brantley on sellest rääkimas käinud ka Ellen DeGenerese jutusaates. Fortnite loojad pole isegi tantsu nime muutmisega väga vaeva näha viitsinud - kohtuasja kaasa toonud tants kannab mängus nime "Running Man".

Kuid Nickens ja Brantley pole ainsad, kes mängu loonud Epic Gamesi mängustuudio kohtusse kaevanud on - sama on teinud näiteks USA räppar 2 Milly, kelle sõnul on mängu temalt lubamata kopeeritud tema signatuurtants "Milly Rock", mis mängus on küll saanud teise nime - "Swipe It". Räppari sõnul polnud tal tantsu kasutamisega mängus probleemi, kuni selle hetkeni, mil ta sai teada, et ettevõte teenib selle müümise eest raha. "Minu arust pole õige mulle mu panuse eest mängu mitte maksta," ütles ta eelmise aasta septembrikuus.

USA räpistaar Chance the Rapper on sama meelt - tema arvates on mitmed tantsud lihtsalt võetud, et nende arvelt raha teenida, ilma, et artistidele midagi tagasi oleks antud. "Mustanahalised loomeinimesed lõid ja populariseerisid need tantsud, kuid ei teeninud nendega kunagi otseselt raha," kirjutas ta Twitteris. Tema sõnul peaks ettevõte teenitavat tulu tantsude loojatega jagama.

Kui arvasite, et nende üksikute näidetega asi piirdub, siis tegelikult on neid veel - näiteks näitleja Alfonso Ribeiro, kelle tants "The Fresh Prince of Bel Airi" telesarjast on samuti mängu ilma temaga konsulteerimata lisatud - mees nõuab nüüd kohtu kaudu Epic Gamesilt rahalise kahju hüvitamist ning tantsu kasutamise lõpetamist.

Kas tantsuliigutus on autoriõigustega kaitstud?

Probleemistik on tõstatanud USAs tõsise debati teemal, kas tantsuliigutus on autoriõigustega kaitstud ning kas selle kasutamise eest on võimalik raha välja nõuda. Näiteks Ühendkuningriigi seadusandluse kohaselt on originaalsed tantsuliigutused kaitstud, kuid selleks on artistidel tarvis tõestada, et tegemist on tõesti nende originaalliigutusega.

Ameerika Ühendriikides on aga asi keerulisem - sealne autoriõiguste ühing rõhutab 2017. aastal avaldatud dokumendis, et vaid paarist üksikust liigutusest ja/või sammust koosnevad tantsuliigutused ei lähe autoriõigustega kaitstud loomingu alla, seda isegi juhul, kui need liigutused on uudsed ning lihtsasti eristatavad. Samamoodi ei teki autoriõigused sotsiaalsetele tantsudele, isegi juhul, kui neis sisaldub märkimisväärne hulk loomingulist väljendust.

Tegelikult on selles suhtes juba esimene otsus ka tehtud - seda just Ribeiro asjus, kellele USA autoriõiguste ühing ütleski, et tema tantsuliigutused on liialt lihtsad ja lakoonilised ning ei kvalifitseeru seetõttu koreaograafiliseks teoseks, mis on autoriõigustega kaitstud. Praegu aga tundub, et teised artistid ei ole veel sellest asjaolust heidutatud ning lähiajal saame näha, kuidas kohus asja suhtes otsustab.