GSMA paarikümne hindamiskategooriaga NESAS-test on uusim lähenemisviis mobiilivõrgu turvalisuse kontrollimiseks, mis määratleb turvanõuded ja hindamisraamistiku 5G tootearendusele.

„Hindamine on väärtuslik viide ka sidusrühmadele nagu operaatorid, seadmete müüjad, eri valitsuste reguleerivad asutused ja rakendusteenuste pakkujad,“ lausus Huawei 5G E2E küberturvalisuse turunduse juht Devin Duan. „Huawei on alati keskendunud tehnoloogiapõhisele küberturvalisusele.“

GSMA ja telekommunikatsioonistandardeid arendava organisatsiooni 3GPP loodud NESAS-testi läbisid 24. augustil Huawei 5G juhtmeta ja põhivõrguseadmed (5G RAN gNodeB, 5G Core UDG, UDM, UNC, UPCF ja LTE eNodeB).

Võrguseadmete müüjad alluvad vabatahtlikult NESAS-i turvaauditile, mille aruanded leiab GSMA lehelt.

GSMA esindab kogu maailmas mobiilsideoperaatorite huve, ühendades enam kui 750 operaatorit ja ligi 400 tööstusharu ökosüsteemis tegutsevat ettevõtet, sh telefoni- ja seadmetootjad, tarkvarafirmad, seadmepakkujad ja interneti-ettevõtted.

Forte palus uudise kohta kommentaari Huawei seadmeid kasutavalt sideoperaator Elisalt. See kõlab nii: "NESAS on võrguseadmetele tehtav standardiseeritud turvalisuse hindamisprotsess. Kõik suured Eesti mobiilsideoperaatorid, sh Elisa, on turvatesti tellinud GSMA liikmed."