Viimati kinnitas Suurbritannia terviseminister Matt Hancock kavatsusest luua koostöös juhtivate tehnoloogiaettevõtetega rakendus, mis hoiatab kasutajaid, kui nad on hiljuti olnud lähedal inimesele, kellel on koronaviirusse nakatumise kahtlus.

See eeldab, et rakendusel on riigis väga suur kasutajaskond ja et inimesed annavad - anonüümselt muidugi - teada, kui nad on nakatunud. Selleks on neil vaja sisestada ka kinnituskood, mille nad saavad kooso koroonatesti tulemusega.

Teised kasutajad aga saavad oma suhtlusvõrgustiku põhjal soovitusi, kas näiteks tuleks kohe kodusesse karantiini sulguda. See suhtlusvõrgustik tuvastatakse justnimelt selle põhjal, kas kasutaja mobiili bluetoothii levialas on inimesi, kes on kas ise nakatunud või on haigeid omakorda nende lähikonnas.

BBC teatel asutakse sel nädalal rakendust testima ning võib olla kasutatakse selle loomisel Google'i ja Apple'i koostös valminud APIt, et alustarkvara, mis on mõeldud nii Androidi kui iOS'i telefonidele.

Iisraelis kasutab sarnast äppi nimega HaMagen juba miljonid inimesed, India valitsus on andnud soovituse asuda kasutama rakendust nimega Aarogya Setu, väga edukas oli Bluetoothi põhise rakenduse kasutamisel Singapur, ka Leedus on kasutusel rakendus nimega "Karantinas". Plaanist on teada andnud ka Saksamaa, Tšiili ja mitmed teised riigid.

Eesti veeretab palli

Kuidas on lood aga innovatsiooniriigiga nimega Eesti? Käib palli veeretamine, aga teha ei taha keegi.

„Sel teemal peaks sõna võtma Riigikantselei, kus töötatakse välja erinevaid meetmeid viiruse tõkestamiseks," ütles Riigi Infosüsteemi Ameti pressiesindaja Seiko Kuik.

„Meie ka siin praegu sõna ei võtaks," ütles sotsiaalministeeriumi arendusüksuse TEHIK pressiesindaja Karilin Engelbrecht.

„Sellist plaani ei ole arutatud," teatab anonüümne pressiesindaja Riigikantselei kriisikommunikatsiooniüksusest.

Seega Eesti isegi ei mõtle sellele, et võtta kasutusele üldrahvalik äpp, mis aitaks meil täpsemini teada, kui ohustatud me oleme ja kui hädavajalik oleks just meil kodus püsida.

Apple ja Google teatasid kavatsusest oma koroonateemaline API ja platvorm luua eelmise nädala reedel.