Mida teha? Üks võimalus on lülitada välismaal sisse andmesiderändlus ja saata pilt näiteks e-mailiga.

Tänapäeva nutitelefonid teevad pirakaid pilte ja ühe pildi saatmine võib tähendada mitmeeurost arvet. Seepärast lülitavad paljud inimesed välismaal andmeside välja.

See klient tuli mõttele järele proovida multimeediasõnumi ehk MMSi saatmist. Välismaa mobiilivõrku minnes informeerivad operaatorid, palju seal maksab ka MMS-i hind ja tüüpiliselt antakse see kindla summana, näiteks: MMS maksab 0.26 või 0.35 eurot.

Aga ometi puhkuselt MMS-iga piltide saatmine ei õnnestunud ja põhjus on väga lihtne.

"MMS-teenus on täiesti tavaline andmeside ja selleks et välismaal olles selliseid toiminguid teha, tulebki mobiilne internet aktiveerida. Lisan veel, et kuna MMS on andmeside, siis inimene maksab ka roamingus vastuvõetud MMS-ide eest," seletas Elisa suhtekorralduse spetsialist Marit Liik.

"Tehniliselt on MMS-teenus loodud selliselt, et ta võtab üles andmeside ühenduse nii MMS sõnumi saatmise hetkel kui ka hetkel, mil inimene soovib talle saabunud MMSi oma telefonis avada. Seega – ilma andmesideta ei ole paraku võimalik MMSi saata ei Eestis ega välismaal," kommenteeris Eesti Telekomi meediasuhete juht Raigo Neudorf.

Sama kinnitas ka Tele2 esindaja.

Seega, kes lootis välismaal andmeside hindade maksmisest pääseda ja selle asemel hoopis MMS-iga pilte saate, siis nii toimida ei saa.

Täpsemates teenuste kirjeldustes on see ka kirjas: kui MMSi saatmine maksab välismaal näiteks 0,3 eurot, siis "hinnale lisandub ka sõnumi edastamise andmeside hind".