IBM, Samsung ja Globalfoundries oskavad nüüd sõrmeküüne suuruseid kiipe toota, mis on DNA molekulist kolm korda õhemad (5 nanomeetrit) ja mille küljes on lausa 30 miljardit transistorit.

IBM kuulutab, et uudsetest 5 nm kiipidest tõuseb kasu õppivate masinate, asjade interneti ja üldse veebiteenuste arendamisel.

Kasutusel on ka senilevinud FinTET-i välja vahetav protsessoridisain, mis põhineb räni-nanolehtedel (silicon nanosheet).

Taoline kiip tarbib nii vähe energiat, et praeguse nutiseadme aku võiks sellega koostöös hoobilt kolm-neli korda kauem vastu pidada, kusjuures jõudlus võiks kasvada 40% võrra. Võrdlus on tehtud praegu saadaval 10 nm kiipidega, mille üks esindaja on Qualcommi Snapdragon 835.

5 nm kiip siiski niipea tehnoloogiafirmadeni turule ei jõua. Kõige varem järgmisel aastal on turule oodata alles esimesi seadmeid, mis 7 nm kiipe kasutavad.

7 nm ja 20 miljardi transistoriga variant nägi ilmavalgust muuseas veidi vähem kui kahe aaata eest. IBM-i esimene 5 nm prototüüp on toodetud sama tehnoloogia abil (extreme ultraviolet lithography, EUV).

Keda nüüd huvitama hakkas: nanomeeter on miljardik meetrist. Üks verelible on 7000 nanomeetri laiune.