Hiina valitsus seisab hea selle eest, et hiinlased ei teaks oma Nobeli rahupreemia võitjast midagi.

Kui tippida Hiinas otsimootorisse tema nimi või ka Nobeli rahupreemia, saate vastuseks lihtsalt veateate.

Kohalikud ajaveebnikud kajastasid aasta lõpuks 55. sünnipäeva tähistava mehe võitu päris usinalt, aga võimulolijad sekkusid, käskides tekstist eemaldada viited auhinnale.

Välismaist päritolu teleülekannetes ilutses aga Liu Xiaobot kajastavates segmentides hääletu must ekraan, kui need Hiinas eetrisse jõudsid.

Tsensorite eest ei pääsenud isegi mobiili-tekstisõnumite saatjad. Keegi Shanghais elav @littley säutsus oma Twitteri kontol: "Ma saatsin isale Liu Xiaobo Nobeli rahupreemia võitmisest tekstisõnumi ja nüüd on minu SIM-kaart deaktiveeritud, mis muutis mu iPhone'i iPod Touchiks!"

Tavalisele Hiina kodanikule piirdus sündmus välisministri pöördumisega riiklikus televisioonis, mis oli lühike ja nimetas Nobeldajate otsust pühaduseteotuseks.

Hiina valitsuse püüded kontrollida info vaba liikumist on juba legendaarsed. Paljud tuntud saidid nagu Google, Facebook ja Twitter on keelatud. Hiina Suureks Tulemüüriks kutsutud filtrisüsteemi eest kannab hoolt väidetavalt maailma arvukaim küberpolitseijõud (eks Hiinas ole ka maailma suurim netikasutajaskond, 400 miljonit inimest).