Konsoolide sõda on selles osalejad (Nintendo, Microsoft, Sony) muutnud ettevaatlikuks, sest mängumasinate turuletoomine kulutab tohutult raha ega pole varasemaga võrreldes enam kuigi tasuv. Keegi ei kiirusta Xbox 360, PlayStation 3 või Wii troonipärijat turule tooma. Selle koha soovib täita hoopis... Hiina päritolu arvutitootja Lenovo.

China Daily vahendab, et firma pani konsooli arendamisega tegeleva tiimi nimeks Eedoo ja seal tööle 40 inseneri. Nende eesmärk on luua Ebox ehk eelkõige konkurent Microsofti Xboxile.

See on häbematult sarnane: tavapärases mõttes pulti pole vaja, sest see kasutab Kinecti sarnast žestipõhist juhtsüsteemi ja mängija liigutuste lugemiseks veebikaamerat.

"Me oleme Microsofti järel teine firma, mis toodab kontrollerivaba mängukonsooli. Selle eesmärk on peresõbralikku meelelahutust pakkuda. Eboxil ei ole ehk rafineeritud graafikat ja ulatuslikku vägivalda, aga see võib pereliikmeid inspireerida sohvalt tõusma ja natuke harjutusi tegema," teatab Eedoo president Jack Luo.

Ebox peaks ilmuma 2011. aasta esimeses veerandis ja maksma rohkem kui Wii, aga ehk vähem Xbox 360-st. Nii nad räägivad.

Kohutav plaan, mis? Ei ja jah. Xboxid ja üldse põhimängukonsoolid on Hiinas juba kümme aastat keelatud, kuigi nende tootmine leiab aset just seal. Ebox võib täita selle potentsiaalselt suure turu, Lenovo hinnangul 120 miljonit Hiina majapidamist, millele valitsus Xboxi pakkujaid ligi ei lase.

Lenovo loodab, et kahe-kolme aasta pärast müüvad nad juba miljon Eboxi aastas. Sisu suhtes on lepingud sõlmitud juba 16 mängufirmaga. Konsool pakub ostjale kohe umbes 30 tasuta mängu.

(Uudist illustreerib Xbox 360 lisaseade Kinect, sest Lenovo katsetusest pole veel pilte jõudnud avalikkuse ette.)