Mõjutatud ettevõtete hulka kuuluvad tänase seisuga IT-toodete hulgimüüjad ELKO Grupa AS, CMNO Logica SIA, EURO DK SIA, IT-toodete jaemüüja Baltic Data SIA, IT-toodete tootja Mikrotīkls SIA, elektrimaterjalide müüja SLO Latvia SIA ning transpordi- ja logistikateenuste pakkuja Beweship Läti SIA.

Viimati langes mõne nädala eest suurvarguse ohvriks ELKO ning intervjuud selle ettevõtte juhiga saab lugeda siit. Just see vargus ajendas teisi ettevõtteid endast teada andma.

Ettevõtetelt varastatud kaupade kogumaksumus ulatub kümnetesse miljonitesse eurodesse.

„Meieni jõudnud teabes on teatud kattuvusi, mis võiksid aidata lahendada sarnaseid kuritegusid ja kaitsta meid tulevikus ka taoliste juhtumite eest," ütles täna ELKO Grupi tegevjuht Svens Dinsdorfs.

Enamikke sissemurdmisi seob asjaolu, et ohvriks langenud ladu asus eraldatud kohas ja vargus ise toimus mitmes etapis: esiteks testiti turvasüsteeme, murdes näiteks läbi värava sisse; teiseks pääsesid sissemurdjad tööajal hoonesse ning tegid kahjutuks turvakaamerad ja andurid ning lõpuks toimus vargus ise.

Kõikidel juhtudel oli kuritegu hoolikalt kavandatud - sissemurdjad olid kursis turvasüsteemidega ja teadlikud konkreetsete toodete asukohtadest.

„Alles siis, kui me hakkasime avalikult rääkima meie laos juhtunust, võtsid teised ettevõtted meiega ühendust ja me saime aru, et me ei olnud ainsad, kellega selline asi juhtunud on," rääkis Dinsdorfs.

Koostamisel on ametlikud kirjad, mis saadetakse valitsuse esindajatele sihiga tuua esiplaanile organiseeritud kuritegevus ja selle mõju majandusele. Kirjade eesmärk on juhtida asjaomaste valitsusasutuste kõrgemate ametnike tähelepanu eespool nimetatud sarnasustele üksikjuhtudes.