Koroonaohust tingitud vabatahtlik karantiin on paljud ajutiselt koduseks muutnud. See tähendab muuhulgas, et inimesed tegelevad rohkem koduste hobidega nagu veebist videote vaatamine.

See omakorda asetab internetipakkujatele tavapärasest märksa suurema koormuse, et kordades kasvava veebiliikluse käigushoidmisega toime tulla.

Mida siis teha? Mitmed suured striiminguvideo pakkujad nagu Netflix, Apple, YouTube, Amazon, Disney ja Facebook teatasid hiljuti üsna lühikeste vahedega, et igaüks neist edastab eurooplastele veebivideot ajutiselt kehvema kvaliteediga, toetamaks ISPsid ehk internetipakkujaid, kellel vaja kasvava võrguliikluse käigushoidmisega toime tulla.

Apple ja Disney ajutise olukorra pikkust ei täpsustanud (ega ka seda, kuidas videokvaliteeti vähendavad), aga näiteks Netflix ja YouTube teevad seda 30 päeva jooksul.

Netflix lohutab, et vaataja tõenäoliselt muutusest oma silmaga aru ei saa, aga andmete bitikiirus (sekundis edastatavate / töödeldavate andmebittide arv) on veerandi jagu väiksem. Üldiselt võib öelda, et mida kõrgem bitikiirus, seda sujuvam ja "puhtam" videopilt.

YouTube teatas, et edastab striimivideot Euroopas ajutiselt vaikimisi SD-kvaliteedi ehk standardlahutusega. Ehk siis HD, Full HD, 4K ja 8K sisu unustage hetkel ära. Kui kauaks, nad ei täpsustanud. Kas vaikimisi SD asemel saab ise ka kõrgema resolutsiooni valida, saame näha.

Apple lubab oma videoteenuse kvaliteeti langetada "vähemalt 25 protsendi võrra".

Facebooki puhul ootab bitikiiruste langetamine nii Facebooki kui ka Instagrami videosid.

Disney+ teenus käivitub eriolukorra tõttu Prantsusmaal lisaks paar nädalat hiljem, kui plaanitud, täpsemalt 7. aprillil.

Kasu on sellest teoreetiliselt kõigil Euroopa internetikasutajatel, sest striimisaidid ei kahma üldisest andmeliiklusest enam nii tavapäraselt suurt osa.

Sellise grupiaktsiooni algataja oli euroliidu siseturu volinik Thierry Breton, kes esitas striimisaitidele, telkodele ja tavakasutajatele avaliku palve andmetarbimist vähendada, et internet ka koroonakriisis vaevlevas maailmas sujuvalt edasi toimiks.

See kõik toob meid muidugi veel ühe põletava küsimuse juurde...

Kas ka Eesti telesaadete pildikvaliteedis on langust oodata?

Forte edastas selle küsimuse kõigile Eestis telepilti edastavatele firmadele. Levikom, Telia, Elisa ja STV on kõik vastanud, et ei, telepildi kvaliteeti pole põhjust langetada.

Telia Eesti võrgu ja infrastruktuuri üksuse juhi Toivo Praakel ütleb: "Kuigi andmekasutusmahud on Telia sidevõrkudes märgatavalt kasvanud, on meie võrkude kvaliteedinäitajad endiselt kõrgel tasemel ning meie poolt pakutava telepildi kvaliteeti pole vajadust langetada."

Levikomi juhatuse liige Peep Põldsamm teatab: „Levikomil polnud vaja ühegi lairibateenuse kvaliteeti alla lasta või klientide ühenduskiirusi piirata, kuna meil on kasutusel VirtuaalFiiber ehk juhtmeta püsiühenduse tehnoloogia, mis ei sõltu tugijaama koormusest ega ole jagatud ressurss.

Televisiooniteenuse puhul kasutame juba alates 2015. a juhtmeta IPTV-tehnoloogiat ehk meie internetivõrk on dimensioneeritud niikuinii ka HD-kvaliteediga telepildi edastamiseks ja praegune koduse internetiliikluse tõus olulist mõju läbilaskele ei avaldanud.

Lisaks kasutame ainsana Eestis tehnoloogiat, mis võimaldab IP-liiklust juhtida teenusepõhiselt, nii et internetiteenus ja TV-teenus teineteise kvaliteeti ei mõjuta.“

Elisa baas- ja fiksvõrkude valdkonna juht Kristjan Lepp ütleb: "Tänapäeval moodustab videosisu umbes 60% võrgu kogumahust ja kui näiteks Netflix ajutiselt suure mahuga striime ei edasta, siis loomulikult koormab see kõiki andmesidevõrke vähem.

Samas võrkude jaoks on ülekoormuse vaates kõige suurem probleem õhtuse tippaja koormus ajavahemikus 19.00-22.00 ja võrgu tipptunni osas on seni koormuse tõus kriisi eelse ajaga võrreldes olnud täiesti talutav.

Tänaste suurenenud mahtude juures ei ole Elisa kaabelvõrgus veel vajadust hakata erinevaid videoliikluse mahtusid teadlikult vähendama ja see käib ka Elisa TV-teenuse kohta. Pealegi on Elisa oma TV-striimid väga hästi optimeeritud ja nende maht Netflixi või YouTube'i kõrval on väike.

Kõnealune teema on peamiselt suunatud mobiilvõrgule, kus teatud piirkondades on ülekoormuse väljakutset praegu rohkem ja edastatav telepilt võtab ka rohkem ressurssi. Kui koormuste tõus endiselt jätkub, siis võib see olla üks variant, mida tuleb kaaluda, kuid kindlasti on tänasel seisul kasu Netflixi ja YouTube’i otsustest videokvaltiteedi langetamise osas."

STV arendusjuht Vladislav Jarantsev teatab: "Jah, me muidugi näeme internetiliikluse kasvu, aga meie infrastruktuur ja seadmed on võimelised vastu pidada palju suuremale koormustele.
Ja telepildi kvaliteeti me ei vähenda."