Aasta alguse tehnikamessil CES oli väljas tervelt kaheksa erinevat suuremõõdulist telefoni, mis praegu tänavapildis näha olevate kõrval on parajad "labidad". Suurim neist, Huawei Ascend Mate, oli lausa 6,1-tollise ekraaniga.

Kas tegu on trendiga? Võib igatahes kindel olla, et selle aasta jooksul tuleb ka Eestis lettidele rohkem suure ekraaniga telefone.

Praegu on suurim selline Samsung Galaxy Note II, mille ekraan on 5,5 tolli. Delfi andis selle ühele "tavalise nutitelefoni" kasutajale kiireks testiks, et uurida, kuidas nii suurt ekraani kasutada on.


Kliki edasi ja loe igapäevaselt iPhone 4S-i kasutava Ave kogemust, kes proovis Galaxy Note II puhul:
– üldist vormi, kuidas kätte mahub
– kas tarkvara on iseenesestmõistetav
– mida teeb puutepliiats
– kui kasulik see suur ekraani ikkagi on.

Ave, iPhone'i kasutaja, kes veetis nädalalõpu Samsung Galaxy Note II-ga:

Galaxy Note II on pealtnäha ebastandardselt suur mobiiltelefon oma 5,5-tollise ekraaniga. Naissoost kasutaja eelarvamuseks – mida test kahjuks ei kummutanud – on see, et telefon ei mahu hästi kätte ära. Ühe käega telefoni kasutamisest ei ole juttugi, pigem kutsub seade end horisontaalselt kätte võtma ja hoidma nagu pisikest mängukonsooli või telekamängu pulti.

Foto: Samsung

Praktiline probleem, millest samuti ei saanud üle, on fakt, et telefon ei mahu taskusse (vähemalt teksapükstel). Kui peaks selle panema veel kaitsva vutlari sisse, on taskusse mahtumisega veel suuremad probleemid.

Puudused, millest võib pikema aja jooksul üle saada on seotud "tagasi" nupuga ekraani allääres. Kuna tänapäeval loevad kasutusjuhendit uue tehnoloogia puhul väga vähesed, siis on paljudes välja kujunenud arvamus, et teatud funktsioonid peaksid olema iseenesestmõitetavad, intuitiivsed.

Üle-ekraani pildis võiks segavad faktorid ikkagi vaikimisi peitu pugeda.
Note II puhul ei olnud intuitiivse lahendusega tegemist ekraani vasakus ääres oleva järjehoidjaga*, mis tüütas ka videoid täisekraanil vaadates. Üle-ekraani pildis võiks segavad faktorid ikkagi vaikimisi peitu pugeda. Facebooki kasutades ilmnes sama: oleks tahtnud näiteks fotode vaadet kinni panna ekraanilt, mitte vajutada telefoni all "tagasi" nuppu. Enne, kui tagasi-nupu avastus juhtus, pidi tervet aplikatsiooni telefoni allääres oleva suure 'home' nupuga sulgema.
Tagasi-nooleke all vasakul

* Toimetaja märkus: Samsung Galaxy Note II sisaldab funktsiooni "Multi Window". Vajutades all vasakul "tagasi" nuppu, tekib ekraani serva "Multi Window" menüü, kust saab ühele ekraanile tööle panna mitu rakendust. See menüü ei kao sealt ka näiteks üle-ekraani videot vaadates, nagu Ave kirjutab.

Galaxy Note II leivanumber, ehk pliiats ja erinevad loomingulised rakendused pakuvad esimeseks paariks tunniks meelelahutust, kuid peab tunnistama, et (olenevalt küll kasutajast) on olemas organiseerimis- ja joonistamisrakendusi, mis toimivad oluliselt paremini - näiteks Evernote.

Foto: Samsung

Põhiline probleem märkmete tegemisel on see, et kui kasutada pliiatsit ja kirjutada käsitsi, mahub ekraanile või "ühele leheküljele" äärmiselt vähe teksti. Esimese hooga on käekiri liiga suur ja ka väga kole, sest telefoni üldiselt hoitakse käes, mitte laua peal.

Samas ei tundu just kõige mõistlikum kritseldada telefonile, kui paberi pind on suurem, annab rohkem vabadust ja ka käekiri on loetavam.

Samsungi käekirja-tuvastamine seevastu toimib üsna veatult, vähemalt inglise keeles. Käekirja kasutades võiks telefon uue sõna algusest aru saada ja automaatselt tühikud sõnade vahele panna.

Inimesele, kellele meeldib kritseldada ja kes on visuaalsema eneseväljendusega, võivad need rakendused muidugi väga meelepärased olla. Samas ei tundu just kõige mõistlikum kritseldada telefonile, kui paberi pind on suurem, annab rohkem vabadust ja ka käekiri on loetavam.

Kõige suuremaks plussiks on telefonil ekraan. Pikema teksti lugemine ja videote vaatamine on suuremalt ekraanilt kõige mugavam. Võimalus mängiv video väikseks teha ja samal ajal millegi muuga tegeleda, on midagi, mida multitaskingut armastavad inimesed kindlasti oluliseks peavad. Näiteks saaks filmi või video kohta märkmeid teha.

Kõige suuremaks plussiks on telefonil ekraan.

Tõsi on, et paar päeva Galaxy Note II kasutada ei ole ilmselt piisavalt pikk aeg, et täit ülevaadet seadmest anda. Harjumine võtab aega ja eriti veel selliste asjade puhul, mis on ebastandardsed.