Veebis levivad nüüd kõlakad, et Amazon arendab oma teist nutitelefoni, ja see on kahtlemata vähemalt käesoleva kuu põnevaim telefoniuudis.

Miks? Sest juulis pole eriti raputavaid telefoniuudiseid olnud, kui välja arvata ehk Google'i plaan oma peamised veebiteenused ka nuputelefonidesse kolida. Kindlasti pole aga käesoleval kuul ühtegi põnevat uut telefoni avalikkuse ette ilmunud.

Amazoni esimene telefon, 2014. a juulis ilmunud Fire Phone, oli möödalask.

Tootja:

* väljastas selle liiga vara, kui nende logoga telefon veel väärtus polnud,

* ei levitanud seda piisavalt paljudes riikides (peamiselt piirdus USA-ga)

* ja seadme trump – objekte ruumilisena vaadelda lubav tehnoloogia Dynamic Perspective – jättis massid leigeks. Igasugused 3D-tilulilutamised, liit- ja virtuaalreaalsus jätavad massid leigeks õigupoolest ka nüüd, neli aastat hiljem.

Miks on nüüd aeg Amazoni telefoni väljastada parem? Vastus koosneb kahest sõnast: digiabiline Alexa.

Digiabilised on jõudnud viimase paari aasta jooksul paljudesse nuti-, kodu- ja muudesse elektroonikaseadmetesse, kusjuures revolutsiooni juhtis Amazon, kui taipasid 2014. a lõpus Alexaga varustatud nutikõlari Echo välja anda.

Nüüd leidub Alexat igas mõeldavas seadmes ja digiabilised muutuvad aina võimekamaks ja tähtsamaks (eriti tootjale, kes saab selle abil mugavalt kasutate kohta infot koguda). Uus Amazoni telefon ei oleks enam lihtsalt Amazoni telefon, vaid Amazoni loodud ja üles töötatud ökosüsteemi sädelev kroon.

Kui mitte muud, siis annaks see Alexaga seadmete juhtimiseks-ühendamiseks uusi põnevaid võimalusi. Ja Alexaga seadmeid on maailmas kasutusel palju, eriti nutikõlareid.

Kui täpne olla, siis Amazoni teine nutitelefon pole isegi kõmu kuivõrd fakt. Amazon Studiosi boss Jen Salke tunnistas selle olemasolu tänavuse TCA (USA telekriitikute ühenduse) pressituuri ajal. Ta ütles, et on nii prototüüpi näinud kui ka hoiab seda oma kontoris, ja kasutajaliides on alles arendamisel.

Amazoni jaoks on uue telefoni väljastamine seega ilmselt mitte kas-, vaid millal-tüüpi küsimus. Nad ilmselt ei kiirusta ja ootavad parimat võimalikku hetke.

Aga nii suur ja võimas tehnoloogiafirma, mis on väljastanud palju edukaid seadmeid (peamiselt e-lugejad ja nutikõlarid) ei saa ju ometi glamuurses nutitelefonide võidujooksust eemale jääda — mitte pärast üht ja edutut proovimist.

[HILJEM LISATUD] Amazoni esindajad kommenteerivad uue Amazoni telefoni veebikõlakat nii, et Salke pidas silmas telefoni kasutajakeskkonda, mitte päris uut telefoni. Forte sisetunne ütleb, et nad tahavad uut telefoni lihtsalt veel salajas hoida.