1. Kaitske oma isikuandmeid

Ärge jagage oma isiklikke või kontodega seotud infot netis või ka telefoni teel. Kui sait küsib teie isikukoodi, uurige, kas selle võib mingi muu infoga asendada.

Olge tähelepanelikud võltssaitide suhtes, mis võivad kopeerida pankade, krediitkaardifirmade, heategevuslikke või riiklikke saite jm. Esiteks võite kasvõi kontrollida, kas nende internetiaadress on sama mis alati.

Ärge avage e-kirjas saabunud tundmatuid linke, eriti kui selle saatis väidetavalt teie pank vms.

Eraldi teemaks hakkavad kujunema sotsiaalvõrkudes nagu Facebook levivad lingid, mis tõotavad tihti sensatsioonilisi avastusi, aga lõpetavad teie arvuti ja isikuandmete ohtuseadmisega. Olge tähelepanelik postituste suhtes, mis pärinevad pealtnäha sõbralt, aga erinevad keelekasutuselt, sisult või kasvõi keelelt sellest, mis talle tavaline.

2. Ärge jagage liiga palju infot

Ärge jagage oma sünnipäeva, ema neiupõlvenime, lemmikloomanime või muid sarnaseid andmeid sotsiaalvõrkudes (Twitter, Facebook jne).

3. Kasutage ja värskendage turvatarkvara

Paigaldage arvutisse viirusetõrjeprogramm ja värskendage seda nii tihti kui võimalik. Kasutage alati netilehitseja uusimat väljalaset. Paigaldage turvaparandused ja üldse programmivärskendused kohe kui võimalik.

4. Muutke häkkerite elu raskeks

Kasutage unikaalseid ja raskesti äraarvatavaid paroole. Ärge külastage avaliku Wi-Fi võrgu kaudu turvatud saite.

5. Olge paranoiline

Võistlused, loteriid ja kõik muud pakkumised, mis paluvad enne auhinna väljastamist mingi summa maksmist või isikuandmete jagamist on pettus. Leidke natuke aega, et pakkumiste valiidsus kindlaks teha. Võite küsida saatja kontaktandmeid ja võistlusega seotud firmade kohta.

Kui hakkate palju küsimusi esitama ja näitate, et teilt ei saa kohe raha või infot kätte, pelutab see paljud petturid eemale.

6. Ärge kasutage paberit

Eelistage elektroonilisi teateid, deposiite, netimakseid.

7. Ärge uskuge “kodus töötamise võimalusi”

Kui keegi pakub võimalust kodus töötamisega raha teenida, uurige firma tausta põhjalikult. Tehke nii palju netiotsinguid ja telefonikõnesid kui võimalik. Ainult petturid pakuvad võimalust teenida kaupade edasisaatmiselt, mis teie aadressile saabuvad. Mõnel juhul te ei osaleks ainult pettuse toimepanemises, vaid edastaksite pahategijatele ka oma isikuandmeid.

8. Uurige, kuidas pank teie eest hoolt kannab

Mida teie panga esindajad tegema nõustuvad, kui satute pettuse ohvriks? Tutvuge tingimustega seoses deebet- ja krediitkaartidega, ülekannetega jne. Sellise infoga tutvumine võib anda ka ideid, kuidas netis käituda, et mitte mõnda kirjeldatud olukorda sattuda.

9. Olge suhtlushimuline

Esitage soov kaupa või teenust mingis koguses või kujul proovida, enne kui nõustute raha andma. Paluge näidiseid nende eelnevalt tehtud tööst. Tasub ka omal käel taustainfot koguda.

10. Olge ettevaatlikud igasuguste allalaadimiste suhtes

Allalaaditavate failide päritolu on tihti üsna hämar, eriti mis puudutab failivahetuskeskkondi. Teil pole lihtsalt võimalik ette kindlaks teha, mida te täpselt arvutisse lubate. Viirus võib saabuda ka sõbra arvutist.