Isegi meie palavalt armastatud Gmail lämbub 25 megabaidist suuremate failide all ega võimalda teatud kraami (näiteks exe-faile) edastada.

Arvutispetsid seaks ehk püsti FTP-serveri või looks torrenteid, aga kui vastavaid teadmisi pole ja ei taha aega kulutada, on ka muid variante.

Seetõttu uurime failivahetuse- ja veebipõhiseid lahendusi, mis teevad eelneva väga kergeks, tihti paari hiireklõpsu küsimuseks. Me soovitame järgnevat kümmet.

Dropbox (www.dropbox.com)

Väärt failisünkroniseerimise teenus ja ka suurepärane võimalus suurte failide või kogumike jagamiseks.

Avaliku kausta sisu on kõigile kättesaadav, aga luua saab ka jagatava lingi igast failist või kaustast teie Dropboxis. Selleks ei pea saiti külastama, seda võimaldab kontekstimenüü teie failibrauseris.

Asju saab isegi Dropboxi kasutajatega valikuliselt jagada ning lubada neid lisama või muutma.

Failisuurustel pole piirangut, tasuta jagamiseks on 2 GB.

Parim: pika aja vältel failide jagamiseks ja nendega koostööks.

RapidShare (http://rapidshare.com)

RapidShare'i sait pole hea mainega, sest keskendub peamiselt piraaditud meediale, tarkvarale ja pornole, aga see on siiski väga hea paik suurte failide jagamiseks.

Hiljutine saidivärskendus kaotas tüütud ooteajad ja tõstis failisuuruse piiri 500 MBle. Pro-konto ja RapidShare Manager 2 rakendus võimaldavad jagada 2gigabaidiseid faile.

Tasuta kontod piirduvad kümne allalaadimise või 30 päevaga, kumb iganes enne täitub. Pro-konto ei piira allalaadimiste arvu ja lubab 10 000 või 20 TB mahus üleslaadimist (ilmselt poolvõimatu ületada).

Suur miinus on, et RapidPro kontol toimuvad maksed segase virtuaalrahade (rapid) süsteemi abil. Plussiks aga see, et kontot mitte omavad inimesed saavad lingi vastu võtta ja kõik ikka kenasti alla laadida.

Parim: suurarhiivide jagamiseks kõrgkoolitasemel matemaatika oskajatega.

MegaUpload (www.megaupload.com)

MegaUpload meenutab RapidShare'i: lihtne koht võrgus, kuhu faile saata, et teised saaks need alla laadida.

500 MB failide üleslaadimiseks ei pea isegi veel kontot looma. Kraam säilib oma uues kodus 21 päeva pärast viimast allalaadimist.

See pikeneb konto luues 90 päevani ja üles saab hakata laadima 1 GB faile. 9,99 dollarit kuus maksev premium-konto kaotab kõik piirangud allalaadimiste arvu, failisuuruste ja säilitamisaja suhtes. Teistele kättesaadavat ribalaiust mõjutavad igapäevased ülempiirid.

Parim: albumite-videode jagamiseks oma lemmikfoorumi liikmetega.

DuShare (www.dushare.com)

Hea välimusega, ehkki veidi segadusttekitav failivahetussait. Erinevalt eelmistest pole vaja faile kuhugi netti laadida. See loob hoopis lingi, mille klõpsaja loob faili omandamiseks teie arvutiga otseühenduse.

DuShare'il on toredaid omadusi nagu paroolikasutus ja võimalus ülekande ajal suhelda. Samas peate saidil püsima, kuni fail on üle antud.

Parim: asjade jagamiseks, mida parem kuhugi netti ei saadaks.

FileDropper (www.filedropper.com)

Nii lihtne, et avaldab muljet: laadige üles kuni 5 GB fail ning sellest tekib saatmiseks link. Piirangud puuduvad, end registreerima ka ei pea.

0,99 dollarist kuus algavad tasulised variandid lisavad nt otselingid piltidele, tõstavad failisuurusepiiranguid (10 dollarit kuus kontol 250 gigabaidini!) ja võimaldavad üles laaditud asjadele järgneda. Puuduvad spämm, ooteajad, reklaamid.

FileDropperil esineb paraku tõsiseid probleeme stabiilsuse ja kiirusega. Laadimine katkes testimise ajal tihti ja ülekanded varieerusid kiiruselt absurdselt aeglasest üllatavalt kiireni.

Parim: kannatlikega filmide ja diskograafiate jagamiseks.

MediaFire(www.mediafire.com)

Täisvereline failijagamisteenus seab tasuta kontodel faili suuruspiiriks 200 MB, aga 10 dollarit kuus tõstab selle 2 GBni. Tasuta konto võimaldab siiski piiramata üles- ja allalaadimisi ning säilitamist.

MediaFire võimaldab käivitada korraga mitu üleslaadimist, jagada terveid kaustu, kaitsta faile parooliga ja nautida pilte galeriivaates. On isegi algeline side Facebooki, Twitteri ja teiste sotsiaalvõrkudega.

Kõige põnevam asi on siin ilmselt dropbox, mis võimaldab lisada saidile vidina, millega teised saavad teie MediaFire'i kontole kraami üles laadida.

Parim: kroonilistele jagajatele ja kogujatele.

WikiSend (http://wikisend.com)

Kui te failisaatmisvajadused ületavad e-posti pakutavad võimalused, aga jäävad siiski suhteliselt pisikeseks, aitab WikiSend.

Laadige fail netti, andke sellele nimi, määrake kättesaadavusaeg (1-90 päeva), soovi korral lisage parool. Üleslaadimine piirdub 100 MBga faili kohta, konto loomine ei lisa üllatavalt eeliseid ega uusi võimalusi. Töö samas kiire, lihtne ja usaldusväärne.

Parim: keskmise suurusega failide kiireks jagamiseks.

Senduit (www.senduit.com)

Sarnaneb WikiSendiga, aga on ehk väheke nägusam. Fail saab olla kuni 100 MB suurune, muud valikud algelised. Senduiti eripära on aga tavapärasest täpsem kontroll säilitamise üle.

Üle nädala ei saa midagi alles hoida; huvitav on võimalus luua ligipääs näiteks kolmekümneks minutiks või tunniks.

Parim: kiireloomulise tähtajalise failivahetuse puhul.

YouSendIt (www.yousendit.com)

Paistab, et paljud firmad eelistavad suurte failide jagamiseks nimelt YouSendItit. Tasuta kasutajad saavad üles laadida alla 100 MB faile ja kui allalaadimiste arv jõuab sajani, fail kustutatakse. Tasuta kasutaja ei saagi säilitusvõimalusi.

Pro või Pro Plus konto tõstab failisuuruse kuni 2 GBni, võimaldab saata korraga mitu faili-kausta, valida säilimisaega, allalaadimisi jälitada, kasutada sidet Dropboxiga.

Pro-konto maksab 9,99 dollarit kuus. Pro Plus küsib 14,99 dollarit kuus, lisab keerukamaid jälitus- ja turvavõimalusi ja suurendab säilitusruumi 2 GBlt 6 GBni.

Parim: ettevõtetele, mis nõustuvad konto eest maksma.

WeTransfer (www.wetransfer.com)

Kahtlemata stiliseerituima välimusega failijagamissait, selle Web 2.0 ajastusse nii sobivat imidžit kas armastate või vihkate.

Alla 2 GB faile saab üles laadida piiramata koguses ning jagada kuni kahekümne inimesega (lingi kaudu) e-kirjas. Failid jäävad kaks nädalat kättesaadavaks.

Muud keerukamad valikud puuduvad, aga taust pakub liikuvaid pilte, et üleslaadija saaks end kuidagi lõbustada.