Rakenduse kasutaja satub aastasse 1913 ja leiab end Kivisillalt, Raatuse tänava algusest, Emajõe äärest ja puuturult. Kokku saab Tartut uudistada neljast vaatluspunktist, mis paiknevad mõlemal pool Emajõge. Näha saab Tartu kesklinna koos linna sümboli kivisilla, lotjade, esindusliku Raatuse tänava algusega, kus paiknesid esindushotell Bellevue, Eesti esimene paikkino, kino „Illusion”, uhked ärihooned ja Heinaturg oma müügipaviljonidega. Virtuaalreaalses Tartus tervitab vaatajaid ka Hugo Treffneri eragümnaasiumi hoonetekompleks ja linna üks uhkem juugendarhitektuuri ehitis, võõrastemaja Jakor.

Lahenduse muudab unikaalseks mobiilsetel VR-prillidel põhinev rakendus, mille abil tutvustakse unustatud Tartu ehitisi ja hooneid samades paikades, kus need kunagi asusid. Külastaja kogeb linnaruumis aset leidnud muutusi erinevate vaatepunktide vahel rännates ning virtuaalreaalset kogemust vahetult tänase keskkonnaga võrreldes.

Virtuaalne ajastutuur

Sellist lahendust pole Eestis varem kasutatud. "Kui tavaliselt räägitakse umbmääraselt, et kusagil siin asusid Treffneri gümnaasiumi hooned või kusagil seal paiknesid hotellid Bellevue ja Jakor või Heinaturg, siis tänu meie rakendusele muutuvad kunagised Tartu sümbolobjektid tartlastele ja linna külastajatele palju paremini tajutavaks ning tekib märksa selgem ettekujutus ja tunnetus kunagisest Tartust, mida enam ei ole ja mis saab ellu ärgata üksnes kaasaegse tehnoloogia abil," rääkis arenduse idee autor ja projektijuht Mairo Rääsk.

Rakendus on tema sõnul tehtud eesmärgiga pakkuda ajaloolise Tartuga tutvumise kogemust laiale publikule ning senine külastajate tagasiside on olnud väga positiivne. Esmane kogemus näitab arendajate sõnul, et VR-rakendust võiks saata menu ka vanema põlvkonna hulgas.

VR-seadmete laenutuspunkt asub Kaarsilla juures. Ajastut ja hooneid tutvustatakse huvilistele eesti, inglise, saksa, vene, soome ja läti keeles. Pileti hind täiskasvanule on 8 eurot, lastele 6 eurot, kuid saadaval on ka grupi- ja perepiletid.