Kellele meeldib pildistada loodust üldplaanis, oleks hea valida lainurkoptika, mis haarab korraga rohkem pildile. Linnukese oksal pildistamiseks oleks vaja aparaati, millel on suurem optiline suum (objekti sensorile lähemale toomine), sest alati ei ole võimalust objektile päris lähedale pääseda. Ideaalne oleks lahendus, kus lainurk- ning korraliku suumiga optika oleksid koos. Võiks arvestada ka seda, et kaameratel kaob maksimaalselt sisse suumides pildi teravus. Erinevused tulevad välja, kui võrrelda pildi keskpaika ning servi.

Kui pildistate palju hämaras toas, hilja õhtul õues või näiteks muuseumis, kus ei tohi kasutada välku, mõjutavad pildikvaliteeti tegurid nagu suhteline ava (avaarv, mida tähistatakse tähega f) ja sensori valgustundlikkus (ISO). Reegel on, et mida väiksem on avaarv f, seda rohkem valgust laseb objektiiv läbi ja seda suurem on optika valgusjõud. See annab eelised hämaras pildistamisel. Juhul kui pildid jäävad ikkagi liiga tumedaks, saab olukorda parandada ISO väärtuse muutmisega (mida suurem, seda tundlikum on sensor valgulsele).

Paljudel kaameratel on võimalus salvestada panoraamfotosid. See funktsioon liidab omavahel mitu pilti, moodustades väga laia formaadiga foto, mis annabki panoraamefekti. Kindlasti soovitaks selliste fotode tegemisel kasutada statiivi.

Tihti esineb olukordi, kus ainult foto ei suuda soovitut edasi anda ning sellisel juhul oleks hea, kui kaamera suudaks salvestada videoklippe. Kõige levinum kvaliteet on VGA (640 x 480 pikslit), kuid leidub kaameraid, mis suudavad jäädvustada kõrgemaid resolutsioone, näiteks 720 või koguni 1080 pikslit. Selliste aparaatidega salvestatud klippe võib rahulikult vaadata kõrglahutusega telerist täiel ekraanil.

Osad kaamerad kasutavad vooluallikana liitiumakusid, mõned jälle AA-tüüpi nikkelakusid. Viimase eelis tuleb välja näiteks reisil olles - kui juhtub, et akud tühjenevad, saate kioskist osta AA patareid ja need aku asemele paigutada. Miinuseks võib lugeda, et AA akud või patareid muudavad aparaadi raskeks, mis võib muutuda pikal matkal tüütuks. Samuti tühjenevad nikkelakud kiiremini, kui kaamerat mitte kasutada. Siin tulebki välja liitiumaku eelis: kergus ja vastupidavus.

Kui teile meeldib fotoga tegeleda ka pärast pildistamist, teeb elu lihtsamaks suuremat pikslite arvu pakkuv kaamera. Mida pikslirohkem foto, seda lihtsam on seda arvutis korrigeerida ja töödelda, ilma kvaliteedis kaotamata.

Müügil on ka kompaktkaamerad, mis lubavad suuremat seadistamisvabadust - näiteks saab ise reguleerida säriaega ja ava suurust. Muutes säriaega, saab luua peatatud aja efekti (näiteks õhus rippuvad veetilgad purskkaevus) või vastupidi, kiirendatud aja efekti (näiteks värvilised valgusribad autosid öösel pildistades). Ava reguleerimine võimaldab teravussügavust reguleerida: porteel saab fokusseerida näole ja jätta taust uduseks. Tulemus on tunduvalt nauditavam kui täisautomaatse kaameraga pildistades.

Kui teil on aga tõsisem soov tegeleda fotograafiaga, võiks mõelda peegelkaamera soetamisele. Siis soovitame osaleda ka fotokoolitusel, et peegelkaamera kõiki võimalusi ära kasutada.

Allikas: Euronics