Programmi loojateks on New Yorgi politseijõudude andmeanalüüsi asevolinik Evan Levine ning endine analüütikaosakonna juht Alex Chohlas-Wood. "Patternizr-i eesmärk on loomulikult parandada avalikku julgeolekut. Mida lihtsamini me suudame kuritegude puhul mingeid mustreid tuvastada, seda kiiremini me suudame rikkujad tuvastada ning nad peatada," ütles Levine AP-le.

Näiteks tuvastati süsteemi abil süstlaga relvastatud varas, kes oli üritanud röövida kaht tööriistapoodi, mis asusid kahes eri linnaosas. Kuigi varasemalt poleks kahes eri linnaosas asuvad jaoskonnad tõenäoliselt omavahel suhelnud ning seega mustrile jälile saanud, suutis programm kaks juhtumit omavahel edukalt kokku viia ning röövel arreteeriti.

Politseinikud toovadki välja programmi plussid - enam ei ole tarvis politseinikutel toimikutes tuhnida, sest programm teeb töö nende eest ära. Samuti on programm võimekam ning suudab kokku viia toimikud üle terve linna, mitte ainult ühes prefektuuris.

Chohlas-Woodi ja Levine sõnul on New Yorgi politsei esimene politseijõud riigis, kes kahe aastaga valmis arendatud uuendusliku tehnoloogia kasutusele on võtnud. Nende sõnul toetusid nad oma programmi arendamisel New Yorgi Ülikooli sarnast tehnoloogiat käsitlevale uurimistööle, mis aga kahjuks lõpliku tööversioonini ei saanudki.

Programmi välja õpetamiseks kasutati kümne aasta jooksul tavapolitseinike poolt kokku viidud seoseid. Pärast endale nende võtete selgeks tegemist suutis programm edukalt osaliselt tuvastada 80 protsenti kõigist seostest, täielik edu saatis programmi kolmandikul kordadest. Analüüsi läbi viimiseks kasutatakse eri parameetreid - näiteks kurjategija sisenemisviisi, varastatud kaupade tüüpi ning kuritegude vahelist kaugust, mida omavahel võrreldakse ning nende vahel seoseid otsitakse.

New Yorgis toimus eelmisel aastal 68 000 röövi ja vargust. Just nende puhul loodavadki politseinikud programmi abile. Karmimate kuritegude, näiteks vägistamise ja mõrvade puhul, peavad aga mustrid omavahel jätkuvalt kokku viima tavapolitseinikud.