Tootjatel on kombeks väita, et kui telefonis elutseb vähemalt 3000 mAh mahuga aku, peab see tavakasutuse puhul vastu vähemalt poolteist või natuke isegi üle kahe päeva.

Tavakasutajale seostub sõna „tavakasutus” aga peamiselt selliste asjadega nagu sotsiaalmeedia, mobiilimängud, suhtlus- ja striiminguteenused (veebi teel muusika ja videote tarbimine), mis on akule vägagi koormavad.

Kui siia lisada nutiseadmete komme pidevalt eri protsesse käigus hoida ning interneti teel andmeid välja saata ja vastu võtta, siis pole ime, et paljud kasutavad võimalust laadida telefoni juba päeva jooksul, julgemad ootavad siiski õhtul koju jõudmiseni.

Samal ajal väidetakse, et nutiseadme aku igapäevane laadimine teeb sellele kahju, nii et tulevikus on sel ühe laadimisega algsest palju vähem jaksu. Kas sel väitel on alust? Lühike vastus: on ja ei ole ka.

Tüüpilist nutiseadet hoiab käigus liitium-ioonaku, mis on laadimisaja lühendamiseks seatud energiat vastu võtma ja talletama nii kiiresti kui võimalik.

Lühidalt öeldes tekib aku sisse laadimisprotsessi käigus lisaosakesi, mis kipuvad tõesti selle tõhusust vähendama ja eluiga lühendama. Sellised mõjud pole aga enamasti esimese-teise kasutusaasta jooksul märgatavad, nii et paljud neid ei taju.

Tootjate väitel on nutiseadme keskmine kasutusaeg 18 kuud, pärast mida see uuema vastu vahetatakse. Võib üldistada, et lae akut, palju tahad – ilmselt sa seda seadet nii kaua ei kasuta, et aku raugemist kogeda.

Öine laadimine

Eraldi küsimus on, kas akut kahjustab selle ööseks laadima jätmine. Siin on vastus palju lihtsam: ei kahjusta. Tänapäevased nutiseadmed on piisavalt taibukad, et märgata, kui aku täis saab, ja laadimine ise peatada.

Kui tahad siiski hoolitseda selle eest, et nutiseadme aku võimalikult kaua hea tervise juures püsiks, siis asjatundjad soovitavad kaht nippi, mida proovige omal vastutusel.

Esiteks kasutage sarnase, aga nõrgema seadme jaoks mõeldud laadijat, näiteks iPad Pro jaoks iPhone’i laadijat. See küll pikendab laadimisaega, aga kurnab akut vähem.

Teiseks meeldib akule enim umbes 15–25-kraadine temperatuur – kui suudate oma seadet sellises mõõdukas soojuses hoida, on hästi.

Lugu ilmus algupärasel kujul 12. aprilli Eesti Päevalehes. Jah, Forte elutseb iga kolmapäev ka EPL-i vahel!