Toimikut kasutavad reklaamiagentuurid selleks, et teada millist reklaami ühele või teisele Internetikasutajale näidata, vahendab ajaveeb The Technorat.

Kui teile tekitab selline reklaamisuunamine ebamugavust või te tahate veebiruumis uitamisel natuke privaatsust, siis on mul teile pakkuda paar nippi ja nõuannet, kuidas Internetis reklaaminuhkide eest oma jälgi varjata.

Küpsiste kustutamine

HTTP-küpsistest on tavakasutajal suhteliselt kerge lahti saada. Kuid need ei kanna samas endas mingisugust üliväärtuslikku infot, ning nende kustutamine pole reklaamiagentuuri jaoks eriliselt suur kaotus.

Sedasorti küpsiste kustutamine on kolmes peamises brauseris (Firefox, Chrome, Explorer) ühesugune: tuleb kustutada hiljutine sirvimise ajalugu ning jätta või lisada linnuke lahtrisse "küpsised". Veebisirvija kustutab küpsised.

DOM-Storage'i kustutamine (kehtib ainult Firefoxis)

Selleks, et blokeerida veebirakendustelt infokogumist, tuleb Firefoxi aadressilahtrisse kirjutada about:config.

Otsime avanenud aknast sellise parameetri nagu "dom.storage.enabled" ning klikime sellel kaks korda, nii et parempoolne väärtus muutuks väärtuseks (False).

Pluginad

Igal juhtival veebisirvijal on pluginad, mis kustutavad, muudavad või segavad muul viisil kasutaja järel luuramist. Firefoxil on selleks pluginaks Do Not Track.

See lisa on sirvijasse sisse ehitatud ning midagi alla laadima ei pea. Plugina sisselülitamiseks tuleb minna Tööriistad => Sätted => Privaatsus (Tools / Options / Privacy). Jälitamise (Tracking) lahtrisse lisame linnukese, andes sellega teada, et kasutaja ei soovi jälitamist veebilehtedel.

Google'i Chrome'is saab kasutada pluginat nimega Keep My Opt-Outs, mis samuti ei luba reklaamiagentuuridel jälgida kasutaja tegevust veebilehel.

Internet Exploreri privaatsusplugin on Tracking Protection List, mis sisaldab nimekirja nuhkvarast ning blokeerib iga nuhkvara liigi, mis asub plugina nimekirjas. Nimekirja uuendatakse iga nädala tagant.

***

Tehnikaid ja pluginaid oma jälgede varjamiseks on väga palju. Mina tõin välja kõige lihtsamad ja algelisemad võtted, mis saavad hakkama sellega, et ei lase nuhkvaral jälgida ning analüüsida teie tegevust Internetis. Kuid need ei taga kasutajale täielikku anonüümsust ja privaatsust veebis.