Paljud süsteemiadministraatorid ei tea oma failihaldustööriistade piire, kuni nendega kokku puutuvad.

Aga ma tean, et Windows Exploreri kasutamine Windows XP või Server 2003 all oleks hullumeelne. Esimesed lubade, failinimede või teepikkustega seotud probleemid paneks protsessi kohe seisma.

Kui ma liigutaks faile ühest serverist teise, oleks seisak pisike häda. Kolitud failid on sihtserveris. Kui ülekanne seiskub, alustage uuesti ja jätke seisaku põhjustaja kõrvale. Häiriv, aga mitte keeruline.

Kopeerimine on hoopis teine asi. Failihaldur peab suutma eranditega toime tulla. Kui ei suuda, peate nägema tublisti vaeva kontrollimisega, mis on kopeeritud ja mis mitte.

Üks mu lemmiklahendusi on kasutada FTP-serverit. Hea FTP-klient ongi loodud igasuguseid ebatavalisi olukordi silmas pidades. Saab kontrollida ribalaiusse puutuvat, hargtöötlust, ülekandejärjekorda, ebaõnnestunud ülekandeid jätkata... Kui vaja, loob see sihtserveriga ise uue ühenduse.

Juba aastakümneid vana FTP on endiselt parimaid viise failide liigutamiseks. Aga ükski minu leitud graafiline FTP-klient ei suudaks 60 miljoni failiga toime tulla. Filezilla andis otsad umbes ühe miljoni kandis. WS-FTP suutis mõned miljonid rohkem. Umbes neli miljonit jäi laeks kõigile.

Mu järgmine idee oli failid lähteserveris kokku ja sihtpunktis lahti pakkida. Ikka jama. Sellega ei saanud hakkama Windows Server 2003 utiliidid, WinZip, 7Zip ega WinRAR. Nelja kuni kümne miljoni vahel protsess alati katkes.

Teades, et Windows 7 ja Server 2008 R2 Windows Explorer võimaldab rohkemat, proovisin failide punktist A punkti B liigutamist kolmanda serveri (Server 2008 R2) kaudu. See oli eranditega ümberkäimises parem kui eelnevad, aga kukkus nelja miljoni kandis samuti kokku.

Siis hakkasin süsteemiülema tööriistu proovima. XXCopy, FastCopy, TeraCopy ja Beyond Compare üritasid kõik vapralt, aga kukkusid läbi. Katsetatud graafilise kasutajaliidesega programmidest täitis ülesande ainult Richcopy. See on tasuta mitmelõimeline rakendus, mille autoriks Microsofti töötaja Ken Tamaru. Nüüd minu põhilisi vahendeid veidrate või erandlike faililiigutamiste tarbeks.

Proovisin ka mitmeid käsureapõhiseid variante. XCopy ja Robocopy oleks tõenäoliselt hulga välja kannatanud, aga neid piirab fakt, et NTFS suudab pikemate nimede ja suurema rajaga (path) faile talletada kui CMD (käsuprotsessor) toime tuleb. Proovisin üha keerukamaid pakkfaile ja mitmeid silmuseid, et seda probleemi lahendada, aga ei saanud hakkama.

Suurepäraselt töötas siin hoopis Linuxi virtuaalmasin. Lihtne CentOS 5.5 vaikepaigaldus võimaldas serverisõnumiplokke lähte- ja sihtsüsteemides ühendada. Käsureatööriist cp suutis edasi liikuda sealt, kus kõik peale Richcopy alla andsid.

cp on Richcopyst aeglasem, aga kopeerib lineaarselt. Failijärjestus ei tekita sihtserveris killustatust.

Richcopy suudab hallata suuremaid failikoguseid, kuid suudab kopeerida mitmes harus korraga ning hoiab Linuxi serverit vahendajana kasutades seega mitu tundi kokku. Sihtserverisse tekkiv failisüsteem on kahjuks tugevalt killustatud.

Richcopy võib üheharulisena tööle panna, aga siis pole see cp'st kiirem. Richcopy polnud nii väle, et jõudis 60 miljoni failiga NTFS-partitsiooni defragmentida, enne kui cp töö lõpetas.

Nii et 60 miljoni faili liigutamiseks Windowsi serverist teise on parim kasutada Linuxit!

(Lugu täiendav pilt on illustratiivse tähendusega, sest failiserverid pole välimuselt kuigi huvitavad.)