USAs Silicon Valleys juhtus kurb lugu, et naine tõi oma surnud abikaasa garaažist leitud arvuti taaskasutusse ja lahkus ilma kontaktandmeid maha jätmata.

See polnud aga lihtsalt mingi vana arvuti, vaid Apple'i esiklaps Apple I, mida jõudis maailma ette ainult 200 eksemplari ning mille väärtus praegu võib olla päris kõrge.

Taaskasutuskeskus müüs ootamatult süllekukkunud seadme 200 000 dollari (~180 000 eurot) eest. Nende tegevusreeglite põhjal kuulub müügirahast alati pool lahkele annetajale. Aga keegi ei tea, kust teda leida.

Clean Bay Area taaskasutuskeskuse asepresident Victor Gichun mäletab naise välimust, aga puuduvad kontaktandmed või ideed, kust ta leida. "Aga kui ma teda näen, tunnen kohe ära," on mees siiski optimistlik.

Tausta kohta

Apple I ilmus 1976. aastal hinnasildiga 600 USA dollarit. Tänase kursiga oleks see 2538,5 dollarit, ütleb veebipõhine kalkulaator DollarTimes.

Apple I võib müüjat rikastada tegelikult ka tunduvalt suurema summaga kui 180 000 eurot. Senine rekord on mullu oktoobris oksjonil müüdud eksemplar, mille USAs Michiganis asuv Henry Fordi muuseum ostis 905 000 dollari eest (ümmarguselt 814 320 eurot).