Ideaalse kella või aktiivsusjälgija nime kannab välja seade, mida ei ole raske kasutada ja mille omadustest ei jää midagi puudu, kirjutab Digitark.ee.

Ühilduvus mobiiliga

Uut nutikella valides tuleks esimese asjana arvestada oma mobiiliga, mida iga päev kasutad. Kõik nutikellad ei ole loodud iga mobiiliga ühilduma.

Apple’i nutikell töötab ainult iPhone’i mobiilidega, nagu võib ka eeldada. Samsungi nutikellad kasutavad firma enda loodud tarkvara Tizen, mille ühilduvus on ainult kindlate Samsungi telefonidega. Jaapanlaste uusim nutikell Gear S2 toetab juba ka teiste mobiilitootjate telefone. Täpsema nimekirja leiad nende lehelt.

Android Weari kellad toetavad, nagu nimest võib ka välja lugeda, mobiile, mis on Androidi operatsioonisüsteemiga (4.3 ja uuemad). Google on hiljuti lisanud Android Weari toe ka iPhone’i mobiilidele. Kindlasti on sissetoodud uuendus väga meelepärane suurele osale Apple’i kasutajatest.

Google on Android Weari tarkvara looja, seega võib julgelt selle tarkvaraga kellades kasutada Google Now rakendust, mis muudab kasutamise nii häälkäskluste kui ka Google’i otsingumootori abil palju käepärasemaks.

Kaua turul olnud tootja Pebble kasutab enda loodud tarkvara, mis ühildub Androidi ja iOS-i mobiilidega. Seega, kui sa ei ole kindlalt kinni ühe tootja juures, siis on mõistlik eelistada kella, mis ühildub rohkem kui ühe telefoniga.

ekraanitõmmis

Mis rakendused on saadaval?

Kuigi enamik nutikellade rakendusi töötab just siis, kui nad on ühendatud mobiiltelefoniga, on võimalik ka kellale endale alla laadida mitmesuguseid rakendusi, mis lisafunktsioone võimaldavad.

Apple on kindel liider rakenduste valdkonnas. Viimati oli Apple’i rakenduste poes üle 8500 sobiva rakenduse, mida kellal kasutada, sealhulgas ilm, valuutakalkulaator, stopper jms.

Samsungi Tizen jääb küll kaugele maha, kuid 1000 rakendust, mis on saadaval, toovad siiski sära silmadesse kõikidele kasutajatele.

Pebble ja Android Wear jäävad siinkohal Samsungi ja Apple’i kelladele suuresti alla, kuid olulised rakendused nagu Facebook Messenger jm on siiski olemas.

Isikliku kasutuskogemuse põhjal võin öelda, et minu LG G Watch R mudeli peal töötavad kõik Android Weari rakendused väga hästi.

Õige kogus seda, mida vaja

Suurem osa nutikellasid näitavad pisikesel displeil kuupäeva, märguandeid ja kella ning suudavad ennast ühendada ka wifi võrguga. Tänu sellele saab kasutaja kiirelt teada sissetulevatest kõnedest ja muudest märguannetest ka siis, kui telefon on käeulatusest väljas.

Tootjad kasutavad suurepärase pildikvaliteedi saavutamiseks erinevaid tehnoloogiad, aga kui aku vastupidavus on oluline, tuleb ohverdada ekraanikvaliteeti.

Sellised e-lugeri või LCD-ekraaniga displeidega mudelid on näiteks Garmin VivoActive ja Pebble. Pilt ei ole küll kõige parem, aga töö teevad ära.

Android Weari ja Apple’i kellade puhul võid juba eeldada heledamat ja paremat ekraanipilti – seetõttu ei tasu loota ka pikemat akukestvust kui kaks päeva.

Nutikell LG Watch Urbane

Soovituslik on jälgida ka kellade tehnilisi omadusi ning seda, mille poolest mõni on teisest parem.

Sportlastele on soovitatud uusimad nutikellad Sony SmartWatch 3 ja Moto 360 Sport, mis on ainukesed Android Weari kellad, millel on riistvaraline tugi GPS-i toimimiseks. See tähendab, et need suudavad väga täpselt mõõta läbitud vahemaad.

Apple’i nutikell ja LG G Watch R lummavad sisse ehitatud pulsimõõtjaga, mis annab kindlasti parema ülevaate isiklikust treeningust.

Paljude nutikellade juurde on võimalik soetada ühilduv pulsivöö, mis sama töö ära teeb. GPS-i saavad need seadmed kasutada vaid juhul, kui on ühendatud mobiiliga ja asukohateenus on sisse lülitatud. Viimane tähendab, et telefon peab treenimise käigus kaasas olema.

Pebble ja Fitbit suudavad mõlemad lugeda samme ja monitoorida sinu und, kuid nendel puudub kahjuks võimalus GPS-i kasutamiseks.

Isikupärasta oma kella

Kella disain on kindlasti iga inimese jaoks suure tähendusega. Kõige rohkem stiili on toonud uued kellad nagu Pebble Steel ja LG Watch Urban ning loomulikult Apple Watch.

Paljudele kelladele on võimalik osta kolmandate osapoolte valmistatud rihmasid, kuid siin tuleb hoolikalt jälgida, kas see ikka sobib. Apple toetab näiteks ainult originaali ja eraldi ostetud rihmad talle erilise mehhanismi tõttu ei sobi.

Enne ostmist on seega alati mõistlik välja mõelda ootused tulevase nutikella või aktiivsusmonitori suhtes, lugeda tutvustusi või tulla konsultatsiooniks lähimasse müügiesindusse.