Möödunud aastal Darthmouth’i ülikooli füüsikaprofessori Gaurav Ghanna koostatud kaheksast PS3-st koosnev pisike superarvuti, mis on võimeline modelleerima galaktikate keskmes asuvate mustade aukude poolt tekitatud gravitatsioonilainete omadusi, pälvis teadusringkondades ohtralt tähelepanu.

„Teaduseelarved on viimase kümnendi jooksul märgatavalt kahanenud,“ räägib Ghanna. „Me pakume võimalust viia teadusuuringuid läbi odavamalt ning meie veebileht näitab, kuidas asjaga pihta hakata.“

Tavaliselt rendivad teadlased superarvuteid tunnikaupa. Keerukam simulatsioon võib võtta üle 5000 tunni ja üks tund maksab keskmiselt dollari. Sama raha eest võib ise endale ehitada superarvuti, mis töötab vähemalt sama hästi, kui mitte efektiivsemalt. Peale selle jääb arvuti edaspidisekski ehitaja omandisse.

Superarvuti ehitamiseks piisab esialgu juba ühest Playstation 3-st. Alustuseks on vaja Fedora 8 installiketast, USB mälupulka kohandatud alglaadimisfaili tarbeks ja USB klaviatuuri (saab ka puldiga hakkama, aga tüütum). Ülejäänud on juba ainult tarkvarapõhine nokitsemine. Klasterdamiseks kasutatav MPI tarkvara võimaldab sõlmesid (st PS3) lisada piiramatult ehk vastavalt vajadusele ja võimalustele.

Ghanna võrdleb oma algset kaheksast PS3-st koosnevat klastrit vähemalt IBM Blue Gene 200 sõlme võimsusega.

Instruktsioonid leiab leheküljelt www.ps3cluster.org. Kogu vajalik tarkvara on avatud lähtekoodiga vabavara, mille viidad on ka õpetuses ära toodud.

Üks võimalik rakendus: näiteks online-mängu Warhawk serveripark koosneb ainult Playstation 3-dest.

Üks Playstation maksab Eestis praegu ligi 7500 krooni.