Muutmälu moodulite vahetamine emaplaadil on tavaliselt kiire ja lihtne, mistõttu see on PC-arvutitel üks levinumaid riistvaramuudatusi. Asjad ei pruugi aga alati ladusalt sujuda, ja vigane RAM suudab piisavalt peavalu põhjustada.

Korduvad Stop-vead, hangumised ja kokkujooksmised võivad aset leida just muutmälu süül, isegi, kui te pole iial seda vahetanud. Et kindlaks teha, kas tasub hakata uue muutmälu ostmisele mõtlema, tehke mõned testid. Kõige tõhusam on MemTest86, mille saate www.memtest.org aadressilt.

Memtest86 on väga põhjalik ja kuna see jookseb väljaspool Windowsi, võite olla kindlad, et tarkvara vaatab üle ka mäluaadressid, mida okupeerivad tavaliselt Windowsi komponendid (ja mis seega tõenäoliselt põhjustavad kokkujooksmisi).

Paari tunni jooksul pidev testimine peaks kindlustama, et kõik aadressid (andmete asukoht mälus) on mitu korda üle kontrollitud. Mida pikem test, seda täpsemad tulemused.

Kui rakendus leiab vigu ja arvutis on enam kui üks mälumoodul, eemaldage kõik peale ühe ja käivitage Memtest86 uuesti. Korrake seda iga mooduliga eraldi, et kinnitada, milline tekitab probleeme. Siis ei peagi äkki kõikide moodulite asemele uusi soetama.

Kui vigased moodulid on kindlaks tehtud, võite hakata asendusi otsima. Emaplaadi manuaal või arvuti dokumendid peaks mainima vajatud muutmälu näitajaid, aga kasulikud paberid pole alati saadaval. Mälutootja Crucial pakus kasulikku netirakendust, mis teeb vajaliku muutmälu tüübi kindlaks. Võite kasutada selle skännerit (kui teil on Internet Explorer ja teid ei häiri, et keegi teie arvutist infot kogub) või näiteks Cruciali programmi Memory Advisor.

Olemasoleva mälu põhjalik testimine

1) Kui Memtest86 ISO-fail on CD-plaadile kõrvetatud, tehke arvutile taaskäivitus, nii et CD-lt üles buudiks. (Selle peab BIOSist ehk esmalt paika seadma, või buutimismenüüst valima.) Siis peaks alglaadimine viima kohe Memtest86 ja test algama.

2) Memtest86 jooksutab automaatselt rea muutmäluteste. Kui kõik on korras, peaks mälu need kõik läbima. Korduv testimine peaks aitama leida ka kohati ilmnevad vead.

3) Paika saab seada ka spetsiifilisi teste, kui Memtest86 töö ajal C-klahvi vajutada. See avab menüü, mis annab testide täisvaliku ja võimaldab valida ka mäluaadresside ulatuse. See võib kasulikuks osutuda, kui vigu esineb ajutiselt.