Androidi seadmetel võib olla palju põnevaid rakendusi ja võimalusi, aga nende soetamine on päris kallis, eriti kui avastamishimuline kasutaja ise midagi "pekki keerab".

Tutvumaks asjaga enne raha kulutamist, võib selle paigaldada tavalise PC andmekandjale, milleks luuakse live CD või USB-buutija. See ei võimalda ühtlasi arvuti enda tarkvara rikkuda.

Androidiga tavaarvutis tutvumiseks ongi mõeldud Google'i projekt Live Android.

Ettevalmistused

Sikutage vajalik alla, looge vajadusel ühtne ISO-fail ja looge buutimiseks plaat või USB-andmepulk, milleks sobib hästi rakendus UNetBootin.

Kui kõik sujus, buudib arvuti loodud andmekandjalt ja pakub võimalikke ekraanilahutusi. Kui ei sujunud, võib asi olla Live Androidi mitte toetavas riistvaras, kuigi selleks sobib teoreetiliselt iga 32bitise opsüsteemiga PC. Ühilduvusprobleemi reedab tavaliselt see, et süsteem jookseb buutides kokku.

Kergeim tee riistvara sobivaks muuta on virtualiseerimine. Selleks sobib VMWare Player, mis on tasuta, aga nõuab kasutaja registreerimist.

Laadige programm alla, paigaldage arvutisse, käivitage, valige uue virtuaalmasina loomine. Valige paigaldamine kettalt ja leidke loodud Live Androidi ISO-fail. Valige opsüsteemi lisamiseks "Other" ja valige see menüüst. Andke masinale nimi ja ärge kettasuurust muutke. Valige masina käivitamine ISO-failist.

Tutvus Androidiga

Kui kõik laabus, võib teid tervitada teade tühjenevast akust, klõpsake lihtsalt OK peal või vajutage Enterit, kui kursor on kadunud. Kursori leidmiseks sobib igal hetkel hiireklõps külalisaknas suvalises kohas. Hostarvutisse naasmiseks vajutage aga Ctrl + Alt.

Androidi opsüsteem on optimeeritud puuteekraanidele, nii et klaviatuuri ja hiirega navigeerimine nõuab ehk veidi harjumist. Kursorit on arvutiga võrreldes ehk raskem märgata , sest see ilmub tumeda kolmnurgana. Saate liikuda ka nooleklahvidega ja Enteriga valikuid kinnitades.

Lisaks on kaks otseteed käsureale pääsemiseks. Alt + F1 suleb graafilise liidese ja toob käsuviibale. Alt + F7 toob tagasi graafilisse.

WMPlayer peaks hostarvuti internetiühendust ka Live Androidiga jagama, et saaks brauserit või otsiribalt Google'it kasutada. E-posti kliendi või muid internetipõhiseid programme on vaja siiski ka konfigureerida. Uued sätted püsivad paigas aga ainult uue buutimiseni, sest live CD ei ole muudetav.

Netiühenduse loomine

Kui netiühendust pole, peate seda eraldi konfigureerima. Live Android ei toeta veel DHCPd, nii et seadke IP-aadress paika käsurealt (Alt + F1).

Sisestage seal ifconfig eth0 192.168.0.4 netmask 255.255.255.0, kus 192.168.0.4 asemel on eelistatud staatiline IP-aadress.

Peate paika seadma ka võrguvärava (gateway) ja DNS-serveri.

Võrguvärav on ruuteri IP-aadress. Sisestage käsureal route add default gw 192.168.1.1 dev eth0, kus 192.168.1.1 asemel on teie ruuteri tegelik IP-aadress, kui see erineb siintoodust.

DNS-serveri info määrab tavaliselt netiteenuse pakkuja. See võib olla kirjas ruuteri konfiguratsioonis või teenusepakkuja antud dokumentides. Paljud teenusepakkujad mainivad neid oma tehnilise toe saitidel. Käsureal sisestage setprop net.eth0.dns1 127.54.225.228, kus vahetage lõpus DNS-serveri number välja. Siis naaske Alt + F7 abil graafilisse liidesesse ja käivitage netilehitseja.

Ja edasi...

Tab-klahv kuvab teile ekraanitäie Androidi rakendusi. Mõnest pole telefoni ja SIM-kaardita kasu, näiteks Dialler ja Messaging, aga paljud aitavad opsüsteemi hingeeluga tutvuda.

Võite proovida videomänge, Android VNC (teise arvutiga suhtlemine Androidi emuleerimise kaudu), e-posti konto luua, kontakte lisada, telefonisätteid muuta, lisarakendusi paigaldada.

Live Android ei suuda luua ühendust Android Marketplace'iga, aga rakenduste proovimist see alati ei takista.

Live Android pole hetkel ilmselt piisavalt hea, et tavalist arvuti-opsüsteemi asendada, aga see on kasulik viis ühe peamise mobiili-opsüsteemiga tasuta tutvumiseks.