Osa jutust on esialgu üsna USA-keskne, mida vajadusel eemaldasime, et oleks Eesti lugejale relevantsem, aga üldülevaate saate ikka. Siis on kergem oodata, kuni kodumaised operaatorid ükskord ise samad võimalused kättesaadavaks teevad.

Lõastamine (tethering)

Evo pakub MiFi'likke mobiili kuumkohti kuni kaheksale samaaegsele kasutajale. Nii tore, kui võib traadita side kaardi edaspidi koju jätta. Mobiilikuumkoht telefonis kaotab ka vajaduse maksta 3G või 4G iPadi või muu tahvelarvuti eest juurde (Wi-Fi mudel on ju odavam).

Lõastamine on mobiilseadme kasutamine modemi asemikuna, et see jagaks teisele aparaadile (USB-)juhtme või Bluetoothi kaudu internetiühendust.

Oma telefoni ühenduse jagamine muutub tavaliseks

4G muudab kõiki kasutajaid kõndivateks kuumkohtadeks. Kui teil on vastav ühendus, võib selle saada ka iga lähedalviibija. 4G signaali jagamisest saab järgmine lahe trend, eriti tahvelarvutite massidesse jõudmisel. Oleme kindlad, et peagi tekib mingi moodne (ingliskeelne) väljend või akronüüm, mis väljendab võimalust 4G-kuumkohta pakkuda (4G4U?) või seda ise paluda (4GME?).

4G muudab koduse internetiühenduse üleliigseks

Lõastamine ei toimu ainult kuhugi teel olles. Praegu maksame kaabli või digitaalse abonendiliini eest kodus ja 3G eest mobiilineti kasutamiseks. 4G peaks olema 3G-st kümme korda kiirem ja omab keskmist läbilaskevõimet 3-10 Mbit/s vahel (3G suudab 600 kbit/s kuni 1,4 Mbit/s). See on peaaegu sama väle kui enamus koduseid lairibaühendusi ja paljudele piisav põhjus, et lõpetada korraga ülearuse koduühenduse eest maksmine.

Teletervis

Jätke see väljend meelde: teletervis (telehealth). 4G võrkudega tekivad kõiksugu uudsed sensorid, mis hakkavad teie kehas toimuvat jälgima. Kõike, mille pärast peate täna arsti külastama, võib 4G kaudu eemalt monitoorida ja edastada. Sensorid saab lisada kraamile, mida juba kannate - prillid, vööpandlad, kellad, rinnahoidjad, ehted -, ja saata pidevaid kehasignaale arstile, või tõenäolisemalt mingile meditsiinilisele arvutile. Selline süsteem suudab ka probleeme ette näha ja neile reageerida ("Te kukkusite ja me saadame kellegi teile appi.")

Videokõned

iPhone 4 uudne suur trump on FaceTime, Apple'i variant mobiilsetest videokõnedest. See toimib esialgu ainult läbi Wi-Fi, mille põhjus on ilmne: see tõmbaks 3G-võrkudel ruttu "hinge kinni". 4G puhul aga seda kartma ei pea. Teine sarnast lahendust kasutav moerakendus võiks olla näiteks virtuaalreaalsusmängud, mis tõstaks tänase inimese nartsissismi uutesse kõrgustesse.

Mida revolutsioonilist 4G veel võimaldab? Kes teab? Verizon lõi mullu sügisel näiteks projekti 4G Venture Forum, et just välja uurida, mida kiiremates uutes võrkudes pakkuda. Ka teised operaatorid uurivad alles võimalusi.